Тодор Скаловски

С Википедије, слободне енциклопедије
Тодор Скаловски
Датум рођења(1909-01-21)21. јануар 1909.
Место рођењаТетовоОсманско царство
Датум смрти1. јул 2004.(2004-07-01) (95 год.)
Место смртиСкопљеРепублика Македонија
СупружникMarija Skalovska

Тодор Скаловски (Тетово 21. јануар 1909Скопље, 1. јул 2004) био је македонски композитор и диригент.

Биографија[уреди | уреди извор]

Аутор је великог броја вокалних, вокално-инструменталних и сценских композиција, а поред стваралаштва и дириговања бавио се педагошким пословима и организацијом музичког живота у савременој Македонији.

Музичко образовање завршио је у Београду 1930. године, а диригентство је усавршавао на конзерваторијуму "Моцартеум" у Салцбургу.[1] 1936. године почео је да ради као музички наставник и диригент више зборова у Скопљу, Београду и Битољу. Оснивач је, први шеф-диригент и директор Македонске филхармоније 1944, Македонске опере и балета 1947, као и први заменик главног уредника Македонског радија. Као организатор музичког живота, Скаловски је оснивач неколико међународних музичких фестивала у Македонији, какви су "Охридско лето" и бијенални међународни зборски фестивал у Тетову - ТЕХО. Један је од првих чланова Савеза музичких уметника и Савеза композитора Македоније, а од 1975. године члан је Македонске академије наука и уметности (МАНУ).

Тодор Скаловски је познат по креативној употреби македонских фолклорних мотива, традиције и црковнословенске музике у његовим композицијама. С употребом хармоније, тоналних и модалних система и лиризма, он је део генерације стваралаца као што су Стефан Гајдов, Живко Фирфов, Трајко Прокопиев, Глигор Смокварски, Панче Пешев, Петре Богданов-коцке, који су својим делима створили македонски национални музички стил. Скаловски је и међу првим македонским диригентима који су наступали ван Македоније, у Пољској, Чешкој, Аустрији, Италији, Финској, Бугарској, Мађарској.

Добитник је бројних награда, признања, одликовања, захвалница, повеља, плакета и статуета као што су: највећа награда Републике Македоније за животно дело, "11. Октомври" (1966); највећа награда за музичко стваралаштво некадашње СФРЈ, "АВНОЈ" (1981); награда за животно дело "Трајко Прокопиев" од Савеза композитора Македоније, (1992); златна плакета "Македонска филхармонија, 55. година" (1999) и друго.

Компоновао је химну Републике Македоније Данас над Македонијом.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Todor Skalovski”. Архивирано из оригинала 02. 06. 2016. г. Приступљено 4. 5. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]