Пређи на садржај

Токијско небеско дрво

С Википедије, слободне енциклопедије
Небеско дрво (東京スカイツリー Tōkyō Sukai Tsurī)
Небеско дрво током изградње, март 2012
Небеско дрво током изградње, март 2012
Небеско дрво током изградње, март 2012
Информације
Локација Сумида, Токио, Јапан
Статус завршена
Саграђена 14. јул 2008.
Очекивани завршетак 29. фебруар 2012.
Отварање 22. мај 2012.
Технички детаљи
Број спратова 32 изнад земље,
3 испод земље
Број лифтова 13
Компаније
Архитекта Nikken Sekkei
Конструктор Tobu Railway
Власник Tobu Tower Skytree Co. Ltd
Управљање Nippon Television City Corp.
Веб-сајт www.tokyo-skytree.jp

Нови телевизијски торањ који је понео име Небеско дрво (東京スカイツリー Tōkyō Sukai Tsurī), висок је 634 m и тежак 41.000 тона. У јапанској престоници Токију отварио се 22. маја, и он тренутно представља највишу грађевину на свету у којој није предвиђено становање или дужи боравак. Уложено је 40 милијарди јена (¥) у његову изградњу.

Овај нови симбол Токија, изграђен у делу града који је познат по старим храмовима, пијацама и дворани за сумо рвање, замишљен је као спој традиционалног и модерног и представљаће магнет за домаће и стране туристе захваљујући двема платформама намењеним за посматрање града које се налазе на 350, односно 450 m висине.

Ова два видиковца могу да одједном приме укупно 2.900 посетилаца, што није максимални капацитет, већ број који омогућава нормалан проток и безбедност људи.

Небеско дрво ће одменити у Јапану популарни али донекле контроверзни Токијски торањ као највећи симбол јапанске престонице.

Триста тридесет два метра високи Токијски торањ изграђен је половином педесетих година прошлог века као копија Ајфеловог торња и офарбан у белу и наранџасту боју како би се обезбедила безбедност ваздушног саобраћаја над њим.

Мада је због свог видиковца и забавних садржаја врло прихваћен међу младим Јапанцима, Токијски торањ услед недостатка оригиналности не ужива толику популарност међу страним туристима.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]