Универзитет у Цириху

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 47° 22' 29" СГ Ш, 8° 32' 54" ИГД

Универзитет у Цириху

Лого факултета

Главна зграда универзитета
Главна зграда универзитета

Датум оснивања 1833 (1525)
Тип Државни универзитет
Седиште Цирих (Швајцарска)
Ректор Ханс Ведер
(Hans Weder)
Студената 24.195
Мрежно место www.uzh.ch

Универзитет у Цириху (њем. Universität Zürich) је највећи швајцарски универзитет са преко 24.000 студената.[1], смјештен у Цириху. Састоји се од факултета умјетности, економије, права, медицине, физике, теологије и ветерине[2]

Историја[уреди]

Основан је 29. априла 1833. године од већ постојећих факултета теологије (основан 1525), права, медицине и новоотвореног факултета филозофије. Био је то први примјер у Европи да држава отвори универзитет, а не владар или црква. Од 1847. године женама је дозвољено да похађају часове филозофије, а 1866. је ту први пут примљена једна женска особа на докторске студије. Ветеринарски факултет је отворен у склопу универзитета 1901. године; то је први факултет тог типа на свијету. 1914. године универзитет је пресељен у нове зграде, дјело архитекте Карла Мозера.

Језик[уреди]

Највећа већина курсева се предаје на њемачком језику. Одређени курсеви које похађа велики број студената из других држава, као што су мастер-студије напредних финансија, се држе на енглеском језику, и број оваквих испита се временом повећава.

Нобеловци[уреди]

Неколико добитника Нобелове награде је завршило студије на Универзитету у Цириху: Алберт Ајнштајн, Ервин Шредингер и Вилхелм Конрад Рендген. Осим њих, многи други добитници Нобелових награда су били у сарадничкој вези са универзитетом и студентима универзитета.

Извори[уреди]

  1. Studierende an den universitären Hochschulen: Basistabellen, Приступљено 27. 4. 2013.
  2. „Портрет универзитета“, Приступљено 27. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]