Пређи на садржај

Универзитет у Цириху

С Википедије, слободне енциклопедије
Универзитет у Цириху
Universität Zürich
Грб Универзитета у Цириху
ТипДржавни универзитет
Оснивање1833 (1525)
ПредседникMichael Hengartner
РекторХанс Ведер
(Hans Weder)
Број студената25.732 (2015)
ЛокацијаЦирих, Швајцарска
АфилијацијеLERU
Веб-сајтwww.uzh.ch
Универзитет у Цириху на карти Швајцарске
Универзитет у Цириху
Универзитет у Цириху
Универзитет у Цириху на мапи Швајцарске

Универзитет у Цириху (њем. Universität Zürich) је највећи швајцарски универзитет са преко 24.000 студената,[1] смјештен у Цириху. Састоји се од факултета умјетности, економије, права, медицине, физике, теологије и ветерине[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Основан је 29. априла 1833. године од већ постојећих факултета теологије (основан 1525), права, медицине и новоотвореног факултета филозофије. Био је то први примјер у Европи да држава отвори универзитет, а не владар или црква. Од 1847. године женама је дозвољено да похађају часове филозофије, а 1866. је ту први пут примљена једна женска особа на докторске студије. Ветеринарски факултет је отворен у склопу универзитета 1901. године; то је први факултет тог типа на свијету. 1914. године универзитет је пресељен у нове зграде, дјело архитекте Карла Мозера.

Језик[уреди | уреди извор]

Највећа већина курсева се предаје на њемачком језику. Одређени курсеви које похађа велики број студената из других држава, као што су мастер-студије напредних финансија, се држе на енглеском језику, и број оваквих испита се временом повећава.

Нобеловци[уреди | уреди извор]

Неколико добитника Нобелове награде је завршило студије на Универзитету у Цириху: Алберт Ајнштајн, Ервин Шредингер и Вилхелм Конрад Рендген. Осим њих, многи други добитници Нобелових награда су били у сарадничкој вези са универзитетом и студентима универзитета.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Studierende an den universitären Hochschulen: Basistabellen Архивирано на сајту Wayback Machine (27. август 2010), Приступљено 27. 4. 2013.
  2. ^ „Портрет универзитета“ Архивирано на сајту Wayback Machine (9. септембар 2015), Приступљено 27. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]