ФЕДРАС

С Википедије, слободне енциклопедије
ФЕДРАС
ЖанрФестивал драмских аматера села Србије
Основан1972.[1]
Трајање1422. октобар
ЛокацијаМало Црниће, општина Мало Црниће
ОснивачиОпштина Мало Црниће
Веб-сајт
ЦЗК Мало Црниће

ФЕДРАС (Фестивал драмских аматера села Србије) основан је 1972. године са циљем да подржи и афирмише позоришну уметност у селима Стига и Поморавља.[2] ФЕДРАС традиционално почиње 14. октобра на дан општине, а завршава се 22. октобра. Организатор фестивала је Центар за културу општине Мало Црниће, а општина Мало Црниће је генерални покровитељ, у сарадњи и Министарством културе и информисања Републике Србије.

Историјат[уреди | уреди извор]

Фестивал је почео је са аматерима општине Мало Црниће, да би убрзо окупио сва аматерска позоришта и драмске секције при културно-уметничким друштвима многих крајева републике Србије. Данас је то манифестација од значаја за читаву Републику. До сада је на ФЕДРАС-у изведено преко 400 позоришних представа у конкуренцији и велики број ван конкуренције на српском, румунском, мађарском, русинском, словачком, албанском и другим језицима.

Поред драмских аматера, ФЕДРАС окупља и песнике, сликаре, музичаре, и друге ствараоце са територије републике Србије. На ФЕДРАС-у се организују и округли столови, углавном са тематиком позоришног аматеризма у селима Србије.[3]

Селекција фестивала[уреди | уреди извор]

Сви пројекти, сеоских аматерских позоришта, који имају продукцију у текућој години, пролазе више селекција у својим покрајинским и окружним селекцијама, а само најбоље конкуришу за селекцију ФЕДРАС-а.

Програмским делом фестивала руководи Уметнички савет, на челу са Председником уметничког савета, Уметничким директором и директором Центра за културу. Задатак Уметничког савета је да именује селектора фестивала, који по правилнику фестивала, мора бити стручно лице (редитељ или драматург), који селектира представе и одабира оне које својим квалитетом, уметничком вредношћу, заслужују да буду уврштене у програм ФЕДРАС-а.[4][5]

Уметнички Савет именује жири фестивала који чине професионалци из области позоришне уметности. Такође, по одлуци Уметничког савета и Управног одбора Центра за културу, организују се и пропратне манифестације: ликовне изложбе, промоције књига, промоција часописа „Стиг” и др.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „FEDRAS”. TOOMC. Приступљено 15. 1. 2022. 
  2. ^ „FEDRAS - FESTIVAL DRAMSKIH AMATERA SELA SRBIJE”. Events in Serbia. Приступљено 15. 1. 2022. 
  3. ^ „Наши глумци учестовали на јубиларном Фестивалу драмских аматера села Србије”. Велика Плана - Званична презентација. Архивирано из оригинала 15. 01. 2022. г. Приступљено 15. 1. 2022. 
  4. ^ „Završen 49. Festival dramskih amatera sela Srbije u Malom Crniću”. Danas. Приступљено 15. 1. 2022. 
  5. ^ „“Janićije Popović“ na Festivalu dramskih amatera sela Srbije”. Radio KIM. Приступљено 15. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]