ФК Вележ Невесиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
ФК Вележ
FK Velež Nevesinje.png
Пуно име Фудбалски клуб Вележ Невесиње
Основан 1932.
Стадион Градски стадион Невесиње, Невесиње
(капацитет: 500)
Тренер Јово Мишељић
Лига Регионална лига Републике Српске Југ
2012/13. 1.
Домаћи дресови
Гостујући дресови

ФК Вележ је фудбалски клуб из Невесиња, Република Српска Босна и Херцеговина. Такмичи се у склопу Друге лиге Републике Српске група Исток, пошто су у сезони 2012/13. освојили 1. мјесто у Регионалној лиги група Југ. Предсједник клуба је Младен Вујадиновић, а тренер Мијат Мишељић.

Успјеси[уреди]

Историја[уреди]

Први фудбалски клуб у Невесињу је основан у љето 1932. године и назван је ФК Усташ, као асоцијација на невесињске устанике. Клуб је био члан Цетињског ногометног подсавеза и преко њега Српског лоптачког савеза. Није познато да ли је клуб одиграо неку утакмицу.

14. марта 1938. одржана је оснивачка скупштина Југословенског омладинског спортског клуба Невесињац, који је у априлу исте године званично примљен у савез.

16. септембра 1938. одржана је оснивачка скупштина Југословенског спортског клуба Обилић, који је у јануару 1939. постао члан савеза. Застава оба клуба је била плаво-бијела.

Требало је да ови клубови играју у првом колу Прољећног првенства Цетињског лоптачког подсавеза у априлу 1940. Међутим, због приближавања рата утакмице нису одигране. Рад оба клуба је био прекинут током Другог свјетско рата.

Одмах након ослобођења наставља се организовани спортски живот у Невесињу. Тако је 1945. основано Фискултурно друштво Слога у чијем саставу је егзистирала фудбалска секција, као насљедник пријератних невесињских клубова. У фебруару 1954. Слога мијења име у Спортско друштво Вележ Невесиње и то име остаје до данас.

Познати бивши играчи[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Осамдесет година фудбала у Невесињу, Бранко Уљаревић, Невесиње-Београд 2012.

Спољашње везе[уреди]