ФК Вележ Невесиње

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
ФК Вележ
FK Velež Nevesinje.png
Пуно име Фудбалски клуб Вележ Невесиње
Основан 1932.
Стадион Градски стадион Невесиње, Невесиње
Капацитет 500
Тренер Јово Мишељић
Лига Регионална лига Републике Српске Југ
2012/13. 1.
Домаћа опрема
Гостујућа опрема

ФК Вележ је фудбалски клуб из Невесиња, Република Српска Босна и Херцеговина. Такмичи се у склопу Друге лиге Републике Српске група Исток, пошто су у сезони 2012/13. освојили 1. мјесто у Регионалној лиги група Југ. Предсједник клуба је Младен Вујадиновић, а тренер Мијат Мишељић.

Успјеси[уреди]

Историја[уреди]

Први фудбалски клуб у Невесињу је основан у љето 1932. године и назван је ФК Усташ, као асоцијација на невесињске устанике. Клуб је био члан Цетињског ногометног подсавеза и преко њега Српског лоптачког савеза. Није познато да ли је клуб одиграо неку утакмицу.

14. марта 1938. одржана је оснивачка скупштина Југословенског омладинског спортског клуба Невесињац, који је у априлу исте године званично примљен у савез.

16. септембра 1938. одржана је оснивачка скупштина Југословенског спортског клуба Обилић, који је у јануару 1939. постао члан савеза. Застава оба клуба је била плаво-бијела.

Требало је да ови клубови играју у првом колу Прољећног првенства Цетињског лоптачког подсавеза у априлу 1940. Међутим, због приближавања рата утакмице нису одигране. Рад оба клуба је био прекинут током Другог свјетско рата.

Одмах након ослобођења наставља се организовани спортски живот у Невесињу. Тако је 1945. основано Фискултурно друштво Слога у чијем саставу је егзистирала фудбалска секција, као насљедник пријератних невесињских клубова. У фебруару 1954. Слога мијења име у Спортско друштво Вележ Невесиње и то име остаје до данас.

Познати бивши играчи[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Осамдесет година фудбала у Невесињу, Бранко Уљаревић, Невесиње-Београд 2012.

Спољашње везе[уреди]