ФК Слога Пожега

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
ФК Слога Пожега
FK Sloga Pozega.gif
Основан 1920. год.; пре 98 година (1920)
Стадион Градски стадион, Пожега
(капацитет: 1.200[1])
Лига Српска лига Запад
2017/18. Српска лига Запад, 2.
Домаћи дресови
Гостујући дресови

ФК Слога Пожега је фудбалски клуб из Пожеге, и тренутно се такмичи у Српској лиги Запад, трећем такмичарском нивоу српског фудбала. Клуб је основан 1920. године. Слога је сезони 2013/14., освојила 1. место у Зони Дрина. Сезони 2016/17, ФК Слога Пожега завршава на високом трећем месту у Српској лиги Запад.

Историја[уреди]

Настанак и почетци (1920-1941)[уреди]

ЂОРЂЕ ЖИВКОВИЋ-БАТА Један од најзаслузнијих људи и дугој историји ФК СЛОГА.Прво као активни играц а онда као руководилац и организатор свих активности клуба.Дуги низ година издрзавао је ФК СЛОГУ, купујуци опрему,организовао путовања па је цак и доводио фудбалере са стране који су активно играли за СЛОГУ (ПИПЕРА,ЈОВАНОВИЦ-ПОРЦИЈА из ФК ВИТЕЗ,ВАЊА КОЗЛОВ и други) Као познати Позески трговац обуцом дао је немерљив допринос раду и напредку клуба.

Сматра се да је прву фудбалску лопту у Пожегу донео Михаило Теофиловић, ученик Ужичке гимназије 1920 год. Одмах је основан фудбалски клуб „ГЛОРИЈА” који је почео одигравање утакмица са екипама из околних места. Први играчи који су тих година играли за Глорију су: Михаило Теофиловић, Остоја Џиновић, Милош Петровић, Спасоје Томашевић, Драшко Малопарац, Ђорђе Живковић-Бата и други. Није било организованог такмичења на нивоу савеза или слично, па су се одигравале пријатељске утакмице са Драгачевом, Јавором, Фудбалским клубом Орао из Ариље... Фудбал је био све популарнији и масовнији те је скупљао и привлачио младе и школоване људе. Међу њима се тридесетих година истиче Миливоје Радовановић, који је био изузетан фудбалер и ентузијаста. Зајдено са Ђорђем Живковићем водио је клуб и организовао утакмице у наредних десетак година. У његовој кући су биле и свлачионице одакле се одлазило на утакмице. Ђорђе Живковић-Бата познати пожешки трговац обућом, финансирао је клуб у том периоду.

Пред Други светски рат 1939. године власти забрањују рад ФК Глорији, али то не зауставља рад клуба. Милорад тимотијевић-Штука, Др Михаило Бошковић, Милан Петронијевић и други оформљују нови клуб и дају му назив Слога.

СЛОГА наставља са својим активностима и током рата. Одигравају се многобројне пријатељске утакмице, како у Пожеги , тако и на страни (Врњачка Бања, Ужице, Ариље...). Најзначајнију утакмицу у том периоду Слога игра у Пожеги против тадашњег првака државе ВИТЕЗ из Београда, за који играју многи тадашњи репрезентативци. Иако је изгубила са 3:2 Слога је пружила достојан отпор реномираном противнику. У то време истицала се изузетна генерација предвођена са четири брата Џиновића, браћом Дрмалић, Мишом Костићем, Радојицом Тановићем, Миодрагом Синђелићем, Јосипом Јосовићем, Ненадом Митровићем... Већина играча ове генерације је изгубила животе у рату.

Ново име (1941-1954)[уреди]

СПОРТСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА ЗА ФК "ФАРБИН"
СПОРТСКА ЛЕГИТИМАЦИЈА ЗА ФК "ФАРБИН" 23.4.1950 ГОДИНЕ ЛУКИЈАНА СИНЂЕЛИЋА - БАРОНА

Због својих активност за време рата СЛОГА није била на добром гласу код нових власти. Појавила се идеја да се Слога припоји Ужицу и да ради као секција Слободе. Томе су се супроставили многи чланови, симпатизери и обични грађани.

На једном састанку у кафани Милорада Тимоијевића-Штуке неко је дао предлога да клуб промени име у ФК Фарбин што је и прихваћено. Миливоје Радовановић-Фарбин првоборац, високи државни функционер именом је заштитио клуб, али је и даље наставио да се брине и помаже све клупске активности (набавка опреме, путовања и сл.).

У то време за ФК Фарбин су играли: Недељко Стефановић-Лулин, Милан Стефановић, Љубисав Остојић-Чавка, Икан Јовановић,Расо Антовић, Лукијан Синђелић-Барон, Драган Ковачевић-Жабац, Михаило Матијевић-Бадзо, Михаило Илић-Кајзер Милан Радић-Тезон, Драги Марић, Владе Божић...

СЛОГА Пожега (1955-1965)[уреди]

Клуб је носио име Фарбин до 1954. године када поново узима име ФК Слога. Можда највећи процват фудбала у Пожеги је био у периоду 1955-65. године. Слога постаје веома запажен клуб на просторима целе Србије. Игра у лигама са клубовима Слободом Ужице, Борцем из Чачка Радничким из Крагујевца Напретком из Крушевца, Мачвом из Шапца, Динамом, Мајданпеком, ФК Лиријом из Призрена... и постиже веома добре резултате. Тада се појављује велики број квалитетних фудбалера за које показују интерес многобројни клубови широм земље. У том периоду истчу се: БОРКО, МИЛИЈА, ЉУБОДРАГ и ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ(браћа ЗУЛОВЦИ), ТОМИСЛАВ БОГИЋЕВИЋ, ЉУБИСАВ СТИЈКОВИЋ-ЧАРАПАН, ЛАЦО МЕХАНЏИЋ, СТАНИМИР МИХАИЛОВИЋ-ЦАНЕ, НЕДЕЉКО ЛАЗОВИЋ, РАТОМИР ЛАЗАРЕВИЋ-МИКОР, РАЛЕ МЕЂЕДОВИЋ, ТОМИСЛАВ МАРКОВИЋ-ПАНДРО, СВЕТЕ АНТОН, МИРОСЛАВ ПАВЛОВИЋ, СЛОБОДАН ЦЕРОВИЋ, СЛОБОДАН ВИТОРОВИЋ, ПЕРО КОСТИЋ, МИЛЕ СЕКУЛИЋ.... Цела Пожега у то време недељом долази на стадион, скупи се и по неколико хиљада гледалаца и утакмице постају главни догађај у граду.

Нова генерација (1965 - данас)[уреди]

Одласком те генерације долази до кризе у фудбалском спорту у Пожеги. Иако изузетна генерација омладинаца предвођена играчима: ЧОВИЋ, РАДЕНКО ЂОКИЋ, ЦИЦОВИЋ РАТКО, ЈОКСИМОВИЋ, БРЕБАТОВИЋ, ВУКАШИНОВИЋ, СМИЉАНИЋ, браћа СТАМАТОВИЋ, ВИТОРОВИЋ ЈОВАН...није успела да поврати сјај раније генерације. Крајем осамдесетих и почетком деведесетих година појављује се изразито талентована генерација играча: ДРАГАН ЕРИЋ, МИЛИЈА ЈОРДОВИЋ, РАДОЈКО ТОШИЋ, ЂОКИЋ МИЛАН, РШУМОВИЋ МИЛОРАД , МИТРОВИЋ, ДРАШКИЋ, ЋЕБИЋ, ЈОВАНОВИЋ... али не успева да се пласира у Квалитетну лигу Србије.

У задњој деценији прошлог века долази до бурних промена у друштву што се одражава и на ФК СЛОГА. Ствара се нова организација клуба, нови начини финансирања, нови начини рада и тренирања. Клуб сада поседује изузетну инфраструктуру. Терен је један од најбољих у земљи, модерне, светле и велике свлачионице, купатила, лекарску ординацију, салу за конференције, ресторан, собе за фудбалере, теретану, два помоћна терена. У клубу ради 5 тренера под чијим стручним надзором тренира око 200 дечака. То је укратко слика садашње СЛОГЕ. Много се тога променило, али остао је онај стари дух и љубав према СЛОГИ код већине грађана нашег лепог града. На крају морамо поменути појединце који су кроз ових 97 године постојања фудбала у Пожеги дали немерљив допринос нашем вољеном клубу: ЂОРЂЕ ЖИВКОВИЋ - БАТА играч, тренер, финансијер, МИЛИВОЈЕ РАДОВАНОВИЋ-ФАРБИН играч, финансијер, БОШКО ЕРИЋ секретар, МИЛОРАД СИМИЋЕВИЋ секретар, РАДИВОЈЕ МЛАДЕНОВИЋ секретар, БРАНКО ПОПОВИЋ - ПАНТОВАЦ члан управе, ЂУРО ЏЕЛЕБЏИЋ секретар, БОГОЉУБ ОБРАДОВИЋ председник, МИЛАН ПАВЛОВИЋ председник, НИНЧИЋ председник, НЕНАДИЋ МИЛОВАН председник, ЈЕЛИЋ ДРАГАН члан управе, МИЛОРАД КРЕЧКОВИЋ секретар, ДРАГУТИНОВИЋ СЛОБОДАН директор, ЈУСУФ АГАНОВИЋ председник, ЈОВАНОВИЋ ДРАГОЉУБ председник, СТЕВАНОВИЋ ЂОРЂЕ директор, МИЛОРАД ЂОКОВИЋ председник, ДАВИДОВИЋ МИЛОРАД председник, ИВАН РАДОВИЋ председник...

Од тренера морају се поменути: ГОСПОДИН МИЛОРАД ТОШИЋ, ДЕДИЋ, ТОМИСЛАВ БОГИЋЕВИЋ, НЕДЕЉКО ЛАЗОВИЋ, ПАШКО ЋЕРАНИЋ, ЦЕРОВИЋ СЛОБОДАН, СВЕТЕ АНТОН, ВИТОРОВИЋ СЛОБОДАН...

ИЗВИЊАВАМО СЕ ЗНАНИМА И НЕЗНАНИМА КОЈИ ОВДЕ НИСУ ПОМЕНУТИ, А ТО СУ СИГУРНО ЗАСЛУЖИЛИ!

Овај текст је написао бивши председник ДРАГОЉУБ ЈОВАНОВИЋ, који је и до данас сачувана.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

  1. ^ „ФК Слога Пожега”. srbijafudbal.com. Приступљено 17. април 2018.