Фатма Султанија

С Википедије, слободне енциклопедије
Фатма султанија
Датум рођења1500.
Место рођењаТрабзон
Османско царство
Датум смрти1573.
Место смртиБурса
Османско царство
ДинастијаОсманска династија
ОтацСелим I
МајкаАјше Хафса
СупружникМустафа-паша (1516-1520)
Кара Ахмед-паша (1529-1555)
Хадим Ибрахим-паша (1562-1563)
султанија Османског царства

Фатма султанија (тур. Fatma Sultan; 1500, Трабзон1573, Истанбул) била је султанија Османског царства и ћерка султана Селима I и његове супруге Хафсе Хатун. Њен брат је био султан Сулејман. Била је позната под надимком: Султанија среће и забаве (тур. neşenin ve eğlencenin sultanı), јер како се причало није скидала осмех са лица, а волела је и често да приређује забаве. Њен први муж био је Мустафа-паша, али се од њега развела, због честих свађа. После тога се удала за Кара Ахмед-пашу (кара-црн), који је 1553. постао велики везир Османског царства. Међутим на његово место је убрзо дошао Дамат Рустем-паша Опуковић, који је и пре њега био велики везир већ 9 година. Многи сматрају да је као и своје сестре - Хатиџе султанија, Шахубан султанија и Бејхан султанија имала веома лош однос са Хасеки Хурем султанијом.

Биографија[уреди | уреди извор]

Фатма је рођена у Трабзону 1500. године као трећа ћерка Селима Грозног и Хафсе султаније. Удата је 1516. године за Мустафа-пашу, намесника Антакије, са којим је у Антакији и живела. Почетком 1520. године, Фатма је послала писмо своме оцу коме се пожалила на мучан живот са супругом, истичући да је он хомосексуалац и да није заинтересован за њу.

„Султану мој“, написала је у писму које је тајно достављено у палату, ,,драги оче, пристајем да облачим грубе вунене крпе, него да живим у дроњцима безобразлука, пристајем и да једем јечмени хлеб, само дај да живим у твојој сенци“.[1] Након тога, султан је разрешио брак.

Удала се 1529. године за Кара Ахмед-пашу, који је до 1540. године био намесник Румелије.Брак је био срећан , и неки вреују да су у браку имали две ћерке, чија имена и постојање до данас нису утврђена. Верује се да је Фатма од 1548. године прешла да живи у Истанбулу са својим супругом . Касније, Ахмед-паша је постао велики везир 1553. године.На функцији је остао две године и погубљен је 30. септембра 1555. године. Према једној верзији, разлог за погубљење је била завера Рустем-паше и његове таште Хурем султаније, где је Рустем-паша је оптужио Кара Ахмед-пашу за мито и убедио Сулејмана да га погуби,  како би повратио свој положај.

Верује се да је Фатма користила положај свог супруга и била укључена у интриге палате, као и да је имала лош однос са султанијом Хурем. Након погубљења свог супруга , верује се да је сама Фатма ушла у директан сукоб са султанијом Хурем , па и чак са самим султаном Сулејманом, због чега ју је султан протерао из Истанбула. Фатма је прешла да живи у Беј-палати у Бурси, све до 1562. године, када је брат удаје за Хадим Ибрахим-пашу. Према једним веровањима, Фатма је дошла 1562. године у палату да се извини свом брату, после чега ју је султан удао, док други верују да ју је брат удао као казну због њених интрига, па чак и саме 1556. године. Брак је трајао до 1563. године, када је Ибрахим-паша преминуо.

Смрт[уреди | уреди извор]

Верује се да се Фатма након 1563. године настанила у павиљону старе Бурсе са својом пратњом, где је и умрла 1573. године. Сахрањена је поред супруга у гробници Кара Ахмед-паше, која је и изграђена по њеном наређењу и отворена за богослужење 1560. године.[2]

По наређењу Мурата III , саграђена је џамија у њену част 1575., која је срушена током земљотреса , да би била обновљена 1971. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Haremden Mektuplar
  2. ^ Uluçay 1992, p. 56.