Princ Mustafa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Princ Mustafa

Princ Mustafa
Princ Mustafa

Datum rođenja 1515
Mesto rođenja Manisa (Застава Османског царства Osmansko carstvo)
Datum smrti 6. октобар 1553.(1553-10-06)(37–38 год.)
Mesto smrti Konija (Застава Османског царства Osmansko carstvo)
Grob Turbe princa Mustafe, Bursa
Titula Princ Osmanskog carstva
Poreklo i porodica
Dinastija Osmanlije
Otac Sulejman I
Majka Mahidevran Gulbahar
Supružnik/ci sultanija Rumejsa
Potomstvo Sultanija Nergisšah
Princ Mehmet

Princ Mustafa (tur. Şehzade Mustafa; 15151553) je bio najstariji sin Sulejmana Veličanstvenog i njegove konkubine Sultanije Mahidevran Gulbahar. Bio je njihovo jedino preživelo dete i najstariji Sulejmanov sin i samim tim prestolonaslednik. Tu je titulu nosio sve do svoje smrti 1553. godine.

Biografija[уреди]

Rođen je u Manisi gde je njegov otac bio namesnik, a sa dolaskom Sulejmana na presto dolazi u Carigrad gde se obrazuje i usavršava u ratničkim veštinama. Kada je odrastao postao je namesnik Manise, a kasnije postaje namesnik Amasije. Premeštanjem u Amasiju postaje jasno da nije više predodređen za naslednika jer je od Amasije do prestonice bilo potrebno 5 dana jahanja.

Sulejmanova miljenica Rokselana želela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe. Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše Pargalije i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe ubeđujuċi ga da Mustafa hoće da ga svrgne s trona. Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme i nesrećni princ je došao. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator udavili su ga gluvonemi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je privremeno smenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (preminula 1580) i maloletnim sinom Mehmetom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Princ Džihangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao upamċen kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva.