Princ Mustafa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Princ Mustafa

Princ Mustafa
Princ Mustafa

Datum rođenja 1515
Mesto rođenja Manisa (Osmansko carstvo)
Datum smrti 6. oktobar 1553
Mesto smrti Konija (Застава Османског царства Osmansko carstvo)
Grob Turbe princa Mustafe, Bursa
Titula Princ Osmanskog carstva
Poreklo i porodica
Dinastija Osmanlije
Otac Sulejman I
Majka Mahidevran Gulbahar
Supružnik/ci sultanija Rumejsa
Potomstvo Sultanija Nergissah,Princ Mehmed

Princ Mustafa (tur. Şehzade Mustafa; 15151553) rođen je kao najstrije dete Sulejmana Veličanstvenog i njegove konkubine Sultanije Mahidevran Gulbahar. Bio je njihovo jedino preživelo dete i najstariji Sulejmanov sin i samim tim prestolonaslednik. Tu je titulu nosio sve do svoje smrti 1553. godine.

Biografija[уреди]

Rođen je u Manisi gde je njegov otac bio namesnik, a sa dolaskom Sulejmana na presto dolazi u Carigrad gde se obrazuje i usavršava u ratničkim veštinama. Kada je odrastao postao je namesnik Manise, a kasnije postaje namesnik Amasije. Premeštanjem u Amasiju postaje jasno da nije više predodređen za naslednika jer je od Amasije do prestonice bilo potrebno 5 dana jahanja.

Sulejmanova miljenica Rokselana želela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe. Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše Pargalije i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe ubeđujuċi ga da Mustafa hoće da ga svrgne s trona. Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme i nesrećni princ je došao. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator udavili su ga gluvonemi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je privremeno smenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (preminula 1580) i maloletnim sinom Mehmetom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Džiangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao upamċen kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva.