Пређи на садржај

Princ Mustafa

С Википедије, слободне енциклопедије
Princ Mustafa
Princ Mustafa
Datum rođenja1515
Mesto rođenjaManisa
Osmansko carstvo
Datum smrti6. oktobar 1553
Mesto smrtiKonija
Osmansko carstvo
GrobTurbe princa Mustafe, Bursa
DinastijaOsmanska dinastija
OtacSulejman I
MajkaMahidevran Gulbahar
Supružniksultanija Rumejsa
Ajše hatun
PotomstvoSultanija Nergisšah
Princ Mehmet
Princ Sulejman
Sultanija Šah
Princ Orhan
Princ Osmanskog carstva

Princ Mustafa (tur. Şehzade Mustafa; 15151553) je bio najstariji sin Sulejmana Veličanstvenog i njegove konkubine Mahidevran Gulbahar Hatun. Bio je njihovo jedino preživelo dete pored Razije sultanije i najstariji Sulejmanov sin i samim tim prestolonaslednik. Tu je titulu nosio sve do svoje smrti 1553. godine.

Rođen je u Manisi gde je njegov otac bio namesnik, a sa dolaskom Sulejmana na presto dolazi u Carigrad gde se obrazuje i usavršava u ratničkim veštinama. Kada je odrastao postao je namesnik Manise, a kasnije postaje namesnik Amasije. Premeštaj u Amasiju značio je da Mustafa više nije prestolonaslednik osmanskog prestola jer je Manisa bila "Provincija Prestola". Princ tj.Šehzade koji je upravljao Manisom bio je zakoniti prestolonaslednik.

Sulejmanova miljenica Rokselana želela je da neki od njenih sinova postane sultan pa je skovala zaveru protiv Mustafe. Prvo se rešila Mustafinog velikog prijatelja Ibrahim-paše Pargalije i kasnije svog zeta Rustem-pašu dovela na mesto velikog vezira. Zajedno sa Rustem pašom okrenula je Sulejmana protiv Mustafe ubeđujući ga da Mustafa hoće da ga svrgne s trona. Sulejman je pozvao Mustafu da reše probleme i nesrećni princ je došao. Po tradiciji na ulazu u sultanov šator predao je sve oružje. Na ulazu u šator udavili su ga gluvonemi stražari. Njegova smrt je izazvala pobune janjičara koji su krivili Rustem-pašu, koji je privremeno smenjen. Pobunio se i narod u Anadoliji, naročito u Amasiji gde je Mustafa bio omiljen kod podanika.

Sahranjen je u Bursi zajedno sa svojom majkom Mahidevran (preminula 1580) i maloletnim sinom Mehmedom koji je takođe ubijen da ne bi izazvao pobunu koje se Sulejman jako bojao. Sahranjen je u mauzoleju koji mu je podigao polubrat Selim II. Nekoliko meseci kasnije umire i njegov polubrat Princ Džihangir od tuge za omiljenim bratom. Mustafa je ostao upamćen kao jedan od najdarovitijih osmanskih prinčeva.

  • princ Sulejman (1535-1535) preminuo ubrzo nakon rođenja
  • princ Mehmed (1542, Amasija — 10.10.1553., Bursa)
  • princ Orhan ( ? — 1552, Konja)
  • sultanija Nergisšah
  • sultanija Šah (1547, Amasija — 02.10.1577. , Amasija); udata 1562. godine za Abdulkerim-agu, namesnika Amasije.