Феликс Надар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Феликс Надар

Аутопортрет
Аутопортрет

Информације
Датум рођења 6. април 1820.
Место рођења Париз (Француска)
Датум смрти 21. мај 1910.
Место смрти Париз (Француска)
Дела
Утицаји од Жак Дагер
Утицао на уметничку фотографију 20. века

Феликс Надар (фр. Gaspard-Félix Tournachon; Париз, 6. април 1820Париз, 21. мај 1910) је био француски фотограф, карикатурист, новинар, књижевник и израђивач балона.

Биографија[уреди]

Надар уздиже фотографију у висине уметности, литографија Онореа Домијеа, Le Boulevard, 1862

Надар је рођен у Паризу (иако неки извори наводе Лион). Био је карикатурист у француским новинама Ле Шаривари 1848. Године 1849. створио је још и једну комичку ревију (Revue comique) и журнал Petit journal pour rire (Мале новине смеха). Прве фотографије снимио је 1853. а 1858. постао је први фотограф који је сликао фотографије из ваздуха.

Око 1863. Надар је израдио дивовски ваздушни балон којег је назвао „Див“, инспиришући Верна да напише књигу Пет недеља у балону. Овај му пројекат није успео и Надар је схватио да је будућност летења у летилицама тежим од ваздуха. Током своје посете Бриселу овим балоном Надар је подигао покретне преграде како би осигурао сигурност посматрача. До данашњих дана, у Белгији се покретне преграде називају “Надарове баријере”.[1]

У априлу 1874. Надар је свој фото-студио изнајмио групи сликара и тако омогућио можда прву импресионистичку изложбу у историји. Фотографисао је Виктора Игоа на његовом смртном кревету 1885. Заслужан је за издање првог (1886) фото-интервјуа, а сликао је и еротске фотографије.

Након његове смрти 1910. сахрањен је на париском гробљу Пер Лашез. Мишел Ардан, лик из Верновог романа „Пут на Месец“, инспирисан је Надаром.

Галерија[уреди]


Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Литература[уреди]

  • Velika knjiga o fotografiji, M.Hausler,Ljubljana 1976.