Ферајнове пирамиде

С Википедије, слободне енциклопедије
Ферајнове пирамиде
Детаљи
Системмокраћни систем
Идентификатори
Латинскиradii medullares
TAA08.1.01.018
FMA74299
Анатомска терминологија

Ферајнове пирамиде или медуларни зраци су зракасти делови режњића бубрежне коре (лат. pars radiata lobuli corticalis) или проширења бубрежних пирамида у облику конуса које се настављају кроз периферни слој бубрега и чине центар режња бубрега са кортикалном супстанцом. Назване су тако по француском анатому Антоаану Ферајну (1693-1769).

Њихово име је потенцијално погрешно, јер се „медуларно“ односи на њихово одредиште, а не на локацију.

Анатомија[уреди | уреди извор]

Ферајнове пирамиде су добро дефинисане анатомске структуре које се састоје од снопова бубрежних тубула који се формирају у бубрежној кори и пружају окомито на бубрежну капсулу кроз бубрежну срж као медуларне пруге.[1]

Од основа Малпигијевих пирамида, које су окренуте ка спољној ивици бубрега, Ферајнове пирамиде се шире ка споља, као шиљасти додаци, чији је број за сваку пирамиду око 500-600.

Могу се визуелизовати током екскреторне урографије у абнормалним физиолошким стањима која карактерише тубуларна стаза и хиперконцентрација контрастног материјала. У овим условима оне се визуелизују као фине пруге које одговарају по положају и оријентацији овим структурама.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Bigongiari, Lawrence R.; Patel, Suresh K.; Appelman, Henry; Thornbury, John R. (1975). „MEDULLARY RAYS: VISUALIZATION DURING EXCRETORY UROGRAPHY”. American Journal of Roentgenology (на језику: енглески). 125 (4): 795—803. ISSN 0361-803X. doi:10.2214/ajr.125.4.795. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).