Фејсал-Вајцманов споразум

С Википедије, слободне енциклопедије

Споразум Фејсал-Вајцман је потписан 3. јануара 1919. године, између емира Фејсала (сина краља Хиџаза), који је за кратко време био краљ Арапске краљевине Сирије или Велике Сирије током 1920, и био је краљ Краљевине Ирака (данас Ирак) од августа 1921. до 1933, и Хаима Вајцмана (касније председника Светске ционистичке организације) као део Париске мировне конференције 1919, ради решавања спорова који су проистекли из Првог светског рата. То је био краткотрајни споразум о арапско-јеврејској сарадњи на развоју јеврејске домовине у Палестини и арапске нације у великом делу Блиског истока.

Емир Фејсал I и Хаим Вајцман (лево, носи арапски покров за главу у знак пријатељства)1918.

Неколико савезника је можда предложило да представник ционистичке организације обезбеди споразум. Тајни Сајкс-Пико споразум је позивао на оснивање „Арапске државе или Конфедерације арапских држава“ ...... „под сувереношћу арапског поглавара“."Французи и Британци су такође предложили 'међународну администрацију, у форми о којој треба да се одлучи након консултације са Русијом, а потом у договору са осталим савезницима, „и представницима чувара Меке.“[1]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Weisgal (Ed.). (1977). Chaim Weizmann to Arthur Balfour, The Letters and Papers of Chaim Weizmann. Series A, Volume VIII. Israel University Press.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]