Хаим Вајцман

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Хаим Вајцман
Chairman Weizmann.jpg
Хаим Вајцман око 1918.
Биографија
Датум рођења(1874-11-27)27. новембар 1874.
Место рођењаМотал
Руска Империја
Датум смрти9. новембар 1952.(1952-11-09) (77 год.)
Место смртиРеховот
Израел
УниверзитетTechnische Universität Darmstadt, Универзитета у Фрибуру, Технички универзитет у Берлину
Политичка
партија
General Zionists
Председник Израела
17. фебруар 1949. — 9. новембар.
НаследникЈицак Бен-Цви

Хаим Вајцман (хебр. חיים עזריאל ויצמןМотал, 27. новембар 1874Реховот, 9. новембар 1952) је истакнути јеврејски политичар и државник, који је био први председник Израела од 1949. до 1952. Био је председник Светске ционистичке организације. Основао је Вајцманов институт у Реховоту.

Детињство и младост[уреди | уреди извор]

Рођен је у малом месту Мотол близу Пинска у Руском царству (сада је то у Белорусији). Дипломирао је хемију 1899. на универзитету у Фрајбургу у Швајцарској. Предавао је хемију на универзитету у Женеви од 1901. до 1903. Касније је предавао на универзитету у Манчестеру. Постао је британски држављанин 1910. У Првом светском рату био је од 1916. до 1919. директор лабораторија британског адмиралитета. Постао је чувен у Манчестеру, јер је открио како се помоћу бактеријске ферментације може произвести велика количина пожељне супстанце. Данас се он сматра оцем индустријске ферментације. Користио је бактерију Клостридиум ацетубутуликум да би произвео ацетон. Ацетон се користио за производњу експлозива веома важних у Првом светском рату. Вајцман је предао права производње ацетона једној корпорацији у замену за сталну исплату одређене количине новца.

Политички вођа циониста[уреди | уреди извор]

Заједно са лордом Балфором радио је 1917. на Балфоровој декларацији, која је наглашавала да се британска влада залаже за успоставу Палестине као националне државе Јевреја. Заједно са будућим краљем Фејсалом I од Ирака потписао је 3. јануара 1919. Фејсал-Вајцманов споразум и успоставио је односе Арапа и Јевреја на Блиском истоку. Фејсал је тада прихватио Балфорову декларацију под условом да се испуне британска обећања дата током рата о независности Арапа.

После 1920. два пута је био председник Светске ционистичке организације (1920—1931) и (1935—1946). Заједно са Албертом Ајнштајном кренуо је 1921. у сакупљање новца за оснивање Хебрејског универзитета у Јерусалиму. Осим тога посветио се и оснивању научног института за фундаментална истраживања у граду Реховоту. Вајцман је науку сматрао важном као средство обезбеђења мира и просперитета за то подручје. Његовим напорима и новцем Израела Сифа основан је 1934. истраживачки институт Данијел Сиф. Вајцман је активно учествовао у раду института бавећи се органском хемијом. Тај институт је 1949. преименован у Вајцманов научни институт у част Вајцмана.

Као председник Светске ционистичке организације обратио се 1936. Пиловој комисији, чији задатак је био да размотре Британски мандат над Палестином. Био је уверен да комисија представља нову наду за ционистички покрет. За време Другог светског рата био је почасни саветник британског министра снабдевања. Тада је истраживао вештачку гуму и високооктански бензин. Савезници су били одсечени од извора каучука због јапанске окупације области, које су га производиле. Тбог тога је било веома важно произвести вештачку гуму. Срео се са америчким председником Харијем Труманом и од њега је настојао да добије подршку за оснивање државе Израел. Постао је 1949. први председник Израела. Његов нећак Езер Вајцман је такође касније постао председник Израела.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Weizmann, Chaim (1949). Trial and Error: The Autobiography of Chaim Weizmann. Jewish Publication Society of America. 

Цитирани радови[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]