Франц Лехар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Франц Лехар

Франц Лехар, биста
Франц Лехар, биста

Информације
Датум рођења (1870-04-30)30. април 1870.
Место рођења Коморан (Аустроугарска)
Датум смрти 24. октобар 1948.(1948-10-24) (78 год.)
Место смрти Бад Ишл (Аустрија)
Дела

Франц Лехар (мађ. Lehár Ferenc, нем. Franz Lehár; Коморан, 30. април 1870Бад Ишл, 24. октобар 1948) је био аустријски композитор мађарског порекла. Светску славу стекао је компоновањем оперета.

Франц Лехар важио је још као дете за успешног пијанисту. Са једанаест година компоновао је своју прву песму. Касније је студирао виолину на прашком конзерваторијуму. Своју музичку каријеру почео је као диригента у Вуперталу у Немачкој. Затим је постао диригента у војсци Аустроугарске, да би се придружио капели свог оца. Са капелом свог оца гостовао је у Пули, Трсту, Будимпешти и од 1899. до 1902. у Бечу. У Бечу је најзад остао, и након првих композиција од којих је могао да живи, посветио се компоновањем оперета.

Свој први велики успех доспео је 1905. оперетом „Весела удовица“. Следиле су успешне оперете „Гроф од Луксембурга“, „Земља смеха“, „Паганини“, „Царевић“ и друге. Поред оперета компоновао је две симфонијске песме, два концерта виолином, разну музику за филм, песме, игранке и музику за марш.

Иако ожењен Јеврејкињом Лехар није морао да напусти Аустрију у току нацистичке власти. Његов добар пријатељ и либретиста Фриц Ленер-Беда страдао је у Аушвицу. Лехар је своју вилу у Бад Ишлу завештовао граду са обавезом да направе Лехар-музеј. Од својих прихода усвојио је Лехар-фонд за помоћ старих људи, који су без сопствене кривице упали у беду. Од фонда нису се смели подржавати млади таленти, јер, тако Лехар, прави таленти се сами од себе изборе и он не жели да се ствара културни дилентатизам.

Франц Лехар важи заједно са Имретом Калманон, такође још једним мађарским композитором, за основача такозване „сребрне бечке оперетске ере“.

Спољашње везе[уреди]