ХК Торос

С Википедије, слободне енциклопедије
ХК Торос
Основан 1988.
Боја дреса        
Дворана Ледена дворана
Капацитет 2.000
Председник Рамиљ Усманов
Тренер Русија Руслан Сулејманов
Лига Виша хокејашка лига
Сарадња Салават Јулајев (КХЛ)
Веб сајт hctoros.ru

ХК Торос (рус. Хоккейный клуб «Торос») професионални је клуб хокеја на леду из града Нефтекамска у руској републици Башкортостан. Основан је 1988. под називом Торпедо.

Тренутно је члан Више хокејашке лиге (ВХЛ), другог по рангу професионалног клупског хокејашког такмичења у Русији, и двоструки победник истог такмичења. Фарм-клуб је једног од најуспешнијих колектива у КХЛ лиги Салават Јулајева.

Историјат клуба[уреди | уреди извор]

Први аматерски хокејашки клуб у Нефтекамску основан је 1984. под именом Торпедо. Четири године касније клуб мења име у Торос и дебитује у зонској лиги Поволжја у оквирима првенства Русије.

Значајније успехе клуб је остварио тек крајем 2000-их година, када је прво у сезони 2009/10. освојио треће место на националном руском првенству, што је био први велики клупски успех у историји. Друго место у поменутом првенству обезбедило је хокејашима Тороса борбу за Куп отварања наредне сезоне. Ова историјска прва утакмица отварања ВХЛ сезоне одиграна је 11. септембра 2010, а екипа Тороса је славила против екипе Молот Прикамје из Перма. Био је то први трофеј у клупској историји.

Екипа Тороса је у сезонама 2011/12. и 2012/13. у два наврата успевала да победи у свим утакмицама доигравања ВХЛ лиге и тако веже две титуле. У другој сезони у финалу плејофа савладали су екипу Рубина из Тјумења, док су у трећој сезони били бољи од казахстанске Сариарке из Карагандија.[1]

Омладинска школа[уреди | уреди извор]

У оквирима клуба постоји и школа за млађе категорије играча који се такмиче у неколико узрасних категорија на регионалним лигашким првенствима. У лето 2011. на темељима резервног тима Торос 2 настала је јуниорска екипа Батира која се такмичи у јуниорској лиги (МХЛ).

Успеси клуба[уреди | уреди извор]

  • Русија Отворено првенство Русије:
    • Друго место (1): 2009/10.
    • Треће место (1): 2010/11.
  • ВХЛ лига

Ледена дворана[уреди | уреди извор]

Екипа Тороса своје утакмице на домаћем терену игра на леду Ледене дворане Нефтекамск капацитета 2.000 седећих места. Трибине се налазе на три стране дворане, док су на четвртој семафор и коментаторске позиције. Дворана је саграђена у рекордном року за свега 6 месеци, пошто су радови почели крајем маја 2006, а свечано отварање се десило у јануару 2007. године.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Факты истории ХК «Торос».”. Архивирано из оригинала 30. 09. 2013. г. Приступљено 06. 10. 2013. 
  2. ^ Ледовый дворец спорта. Архивирано на сајту Wayback Machine (20. септембар 2012) Нефтекамск Онлайн. Приступљено 6. октобра 2013.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]