Халит Ергенч

С Википедије, слободне енциклопедије
Халит Ергенч
Halit Ergenç.jpg
Пуно имеHalit Ergenç
Датум рођења(1970-04-30)30. април 1970.(51 год.)
Место рођењаИстанбул
 Турска
Веза до IMDb-а

Халит Ергенч (тур. Halit Ergenç, 30. април 1970) је турски глумац.

Биографија[уреди | уреди извор]

Халит Ергенч је рођен као син глумца Саита Ергенча (тур. Sait Ergenç), 30. априла 1970. године. Завршио је средњу школу у Бешикташу (тур. Beşiktaş) и уписао Технички факултет Универзитета у Истанбулу како би студирао бродоградњу. Факултет напушта после прве године студирања и уписује се на Универзитету Мимар Синан (тур. Mimar Sinan) где је студирао оперу. Поред факултета радио је и као компјутерски оператер и бавио се неким пословима из области маркетинга. Кратко, радио је као резервни вокалиста и плесач за Ајду Пекан (тур. Ajda Pekkan) и Лемана Сама (тур. Leman Sam).

Године 1996. почиње да ради као глумац у театру Дормен (тур. Dormen) и прву главну улогу добио је у мјузиклу Краљ и ја (енгл. The King and I). Свој таленат и успех потврдио је глумећи у серији Кара Мелек (Kara Melek). Наставио је да ради у театру на неким представама и мјузиклима као што су: Пољуби ме, Кејт (Kiss Me, Kate), Милосрдни Татли (Tatlı Charity), Воли ме (Beni Seviyor), Амфитрион 2 000 (Amphitrion 2000), Евита (Evita), Духови и остали (Hayalet and Ötekiler), Ако узмеш жедне песме (Şarkılar Susarsa). Затим следе учешћа у неким серијама, након чега путује у Њујорк где глуми у мјузиклу Закове авантуре(The Adventures of Zak).

Године 2000. глумио је у неким филмовима и серијама. Касније, око 2006. године добија улогу у серији 1001 ноћ (Binbir Gece) где глуми Онура Аксала (У серији улога Шехерезаде, главне јунакиње, поверена је глумици и његовој супрузи Бергузар Корел (Bergüzar Korel). Улога у овој серији му је донела још већу славу. Поред ове, има још једна серији која је оборила све рекорде гледаности, карактеристична по богатим костимима, добром глумачком поставом, и која се заснива на стварним историјским чињеницама. Та серија је Сулејман Величанствени (Muhteşem Yüzyıl). У овој серији је њему поверена улога славног турског освајача, Сулејмана Величанственог. Улога Хурем, жене која је освојила славног султана, поверена је глумици Меријем Узерли (Meryem Uzerli).

Лични живот[уреди | уреди извор]

Године 2008. Халит Ергенч је оженио Гизем Сосајди(Gizem Soysaldı) од које се развео само пола године касније, јер је био заљубљен у глумицу и своју колегиницу, Бергузар Корел(Bergüzar Korel), са којом има сина Алија (Ali Ergenc). Изјавио је да воли стил редитеља Зекија Демиркубуза (Zeki Demirkubuz) и емоције које уносе дела Ферзана Озпетека (Ferzan Özpetek). Али ипак, највише воли да ради са Рехом Ердмом (Reha Erdem) и Чеганом Ирмаком (Reha Erdem) које описује као младе и талентоване редитеље.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]