Хасеки султанија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Султанија Хурем (рођ. Александра Лисовска) била је једна од најмоћнијих хасеки султанија која је Сулејману Величанственом родила чак петоро деце и активно учествовала у политици Османског царства.

Хасеки султанија (тур. Haseki Sultan; отур. خاصگی سلطان) био је назив за конкубине султана Османског царства које су му родиле принца (тур. şehzade). Хасеки у преводу значи мајка принца.

Хасеки султаније су имале веома важно место у царској палати, биле су најмоћније жене у харему одмах након валиде султаније, односно мајке султаније, мајке султана. Оне су често имале одаје близу одаја султана.

Иако су хасеки султаније биле жене са којим је султан завршавао у кревету, оне су имале велики утицај на будућег наследника трона Османског царства јер су биле задужене за његово васпитање и образовање.

Од периода Сулејмана Величанственог, хасеки султаније су имале учешћа у доношењу политичких и државних одлука Османског царства. Често су имале велики утицај како на владара, тако и на свог принца када би постао султан, а оне валиде султаније. Због тога су историчари то раздобље у историји Османског царства назвали султанатом жена.

Види још[уреди]