Косем

С Википедије, слободне енциклопедије
Султанија Махпејкер Косем
Kösem Sultana.jpg
Пуно имеDevletlu İsmetlu Haseki Mahpeyker Kösem Büyük Valide Sultan Aliyyetü'ş-Şân Hazretleri
Датум рођењаcca 1585/1589.
Место рођењаТинос
Датум смрти3. септембар 1651.(1651-09-03) (61/62 год.)
Место смртиИстанбул
Османско царство
ГробЏамија Ахмедија, Истанбул
Супружникотомански султан Султан Ахмед Хан Ахмед I
ПотомствоПринц Мехмед,Султанија Ајше, Султанија Фатма, Султанија Гевхерхан, Султанија Ханзаде, Мурат IV, Принц Сулејман, Принц Касим, Султанија Бурназ Атике, Ибрахим I, Султанија Абиде
Султанија Османског царства
Период16051651.
ПретходникХандан
НаследникХалиме
Мајка султанија
Период16231648.
ПретходникХалиме
НаследникТурхан Хатиџе

Хасеки Махпејкер Косем султанија (тур. Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan, cca 1585/15893. септембар 1651), позната и као Косем султанија или Махпејкер султанија, била је жена османског султана Ахмеда I. Имала је четири сина, а то су били принц Мехмед, Мурат IV, принц Касим и Ибрахим I. Њен унук сe звао Мехмед IV. Султанија Косем је два пута званично била владарка и тиме била једна од две жене које су биле формални намесници Османског царства, као и најзначајнија султанија након султаније Хурем.

Султанија Косем је живела у Османском царству за време владавине шест султана: Ахмеда I, Мустафе I, Османа II, Мурата IV, Ибрахима и Мехмеда IV.

Биографија[уреди | уреди извор]

Косем је била грчког порекла, ћерка православног свештеника на острву Тинос. Рођена је око 1589. или 1590, као Анастасија. У Цариград, главни град Отоманске империје, послала ју је Босна Беијелбери, где је продата са само петнаест година у харем султана Ахмеда. Након неког времена је добила име Махпејкер (месечевог облика), а касније јој је султан дао и име Косем. Тада је из православља прешла у ислам.

Заједно су имали осморо деце а то су били синови Мехмед (кога је убио Осман II) Мурат, Ибрахим, Касим, кога је такође убио брат Мурат IV, а затим су добили и четири ћерке, које су се звале Ајша, Фатма, Гаверхан и Атике. Косем је постала мајка султанија након смрти њеног мужа Ахмеда и доласка на власт њеног сина Мурата IV. Умрла је 3. септембра 1651. Након тога је њено тело из палате Топкапи, пренесено у Стару палату, а оданде у џамију њеног супруга Ахмеда.

Деца:

Владавина[уреди | уреди извор]

Прва владавина[уреди | уреди извор]

Мурат IV на престо је дошао 1623. године, са 11 година, и пошто је био малолетан, Султанија Косем имала је потпуну контролу над диваном и царством, буквално је била Муратов савладар. Тек почетком 1632. Мурат је постао независан владар. Ипак, Косем је присуствовала састанцима дивана и након што се Мурат осамосталио, јер је била једна од најмоћнијих људи у палати.

Друга владавина[уреди | уреди извор]

1640. године је умро Мурат IV, и на престо је дошао Косемин млађи син Ибрахим, он се показао као прилично неспособан владар и имао је луду природу, ово је омогућило Косем да настави да влада државом. На крају, када је Ибрахим био свргнут, Косем је представила седмогодишњег Мехмеда IV на дивану следећим речима: Овде је. Видите шта можете да урадите са њим. Дакле, она је сама прогласила новог султана, и наставила је да влада све до своје смрти.

Смрт[уреди | уреди извор]

Ипак, Мехмедова мајка Султанија Турхан Хатиџе желела је харем за себе, тако да је сковала заверу против своје супарнице Косем. Неки извори тврде да ју је 1651. године задавио Хатиџин слуга по имену Сулејман, док други напомињу да је задављена својом косом, и да су је џелати задавили.

Популарна култура[уреди | уреди извор]

У ТВ серији Султанија Косем, њен лик је прво глумила глумица Анастасија Силимпију, а касније Берен Сат и Нургул Јешилчај.