Sultanija Nurbanu

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Nurbanu
Hagia Sophia B12-40.jpg
Grobnica sultanije Nurbanu je locirana u mauzoleju njenog muža sultana Selima II u Istanbulu, Turska.
Puno imeSultanija Afife Nurbanu
Datum rođenja1525
Mesto rođenjaParos
Mletačka republika
Datum smrti7. decembar 1583.
Mesto smrtiIstanbul
Osmansko carstvo
DinastijaVenije
OtacNikolo Venije
MajkaViolanta Bafo
SupružnikSelim II
PotomstvoMurat III
Ismihan
Fatma
Gaverhan
Šah
Valide sultanija
Period15741583
PrethodnikSultanija Mihrimah
NaslednikSultanija Safije
Sultanija Osmanskog carstva

Sultanija Nurbanu (tur. Nûrbanû Sultan; 15251583) bila je žena sultana Selima II.[1][2][3] Ona je bila majka sultana Murata III koga je rodila 1546. godine i sultanija bliznakinja Ismihan, Gaverhan i Šah koje je rodila 1544.godine. Nurbanu spada u najmoćnije žene Osmanskog carstva i jedna je od predstavnica ,,sultanata žena,, .

Biografske teorije[уреди | уреди извор]

Postoji više teorija o njenim etničkim korenima. Po jednoj od njih ona je rođena kao Sesilija Venijer Bafo, vambračno dete dveju mletačkih plemićkih porodica.Ona je bila ćerka lorda s Parosa, Nikola Venijer i Violante Bafo. Za vreme Sulejmanovog ratovanja sa Venecijom u Sredozemlju, 1537-1540, osmanski admiral Hajrudin Barbarosa je oteo dvanaestogodišnju Sesiliju sa jednog broda. Ako je verovati romanu Mehmed paša Sokolović srpskog pisca Dušana Baranina sultanija Nurbanu rođena je u jevreskoj porodici a pravo ime joj je bilo Afifa Bafo.Ono što je sigurno je da je stigla u harem kao četrnaestogodisnja devojčica, otkupila ju je Hurrem sultanija u čijoj se službi nalazila neko vreme.Od svoje vladarice dobila je adekvatno obrazovanje i zaštitu.Za kratko vreme zadobija sultanijino poverenje te je poslata kao jedna od robinja princa Selima kom je rodila petoro dece.Nurbanu je prva robinja u istoriji koja je dobila titulu majke sultanije (Valide sultan). Te da se u nekim slučajevima i ne smatra sultanom jer je robinja. Prave sultane Otomanske imperije su Valide Ajša Hafsa sultan i Haseki Hürrem Sultan. Za prave sultane se smatraju sve devojke kraljevske krvi kao Halime Sultan, ili koje su dobile slobodu pa postale sultane. Nurbanu Hatun nastavila je čuveni sultanat žena. Smatra se jednom od najmoćnijih sultanija uz Hurem sultaniju, Mihrimah sultaniju, Kosem sultaniju, sultaniju Ajše Hafsu te Turhan Hatidže sultaniju. Sultane koje se smatraju najbitnijim u istoriji i koje su najmoćnije su Valide Sultaniju Ajše Hafsa, Haseki Hurrem Sultan i Valide Mihrimah Sultan

Smrt[уреди | уреди извор]

Sultanija Nurbanu je umrla 7. decembra 1583. Pokopana je uz svog supruga Selima II u Aja Sofiji.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Cultures in Colors, Valeria Heuberger, Geneviève Humbert, Geneviève Humbert-Knitel, Elisabeth Vyslonzil. 2001. ISBN 978-3-631-36808-4.
  2. ^ The Private World of Ottoman Women, Godfrey Goodwin, Saqi Book. ISBN 978-0-86356-745-2., page:128. 2001. ISBN 978-3-631-36808-4.
  3. ^ History of the Ottoman Empire and modern Turkey, Volume 1 By Stanford J. Shaw

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Goodwin, Jason, Lords of the Horizons, (1998) - page 160
  • A.D. Alderson, The Structure of the Ottoman Dynasty. Clarendon Press, Oxford, 1956.
  • Almanach de Gotha: annuaire généalogique, diplomatique et statistique, Justes Perthes, Gotha, 1880-1944.
  • Burke's Royal Families of the World, Volume II: Africa & The Middle East, Burke's Peerage Ltd., London, 1980.
  • Yılmaz Öztuna, Devletler ve Hanedanlar, Turkiye 1074-1990, Ankara, 1989.
  • Osman Selâheddin Osmanoğlu, Osmanli Devleti'nin Kuruluşunun 700. Yılında Osmanlı Hanedanı, Islâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Vakfı (ISAR), Istanbul, 1999.
  • Emine Fuat Tugay, Three Centuries: Family Chronicles of Turkey and Egypt, Oxford, 1963.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]