Хелинген (Загор)

С Википедије, слободне енциклопедије

Хелинген је највећи непријатељ стрип јунака Загора.

Опис[уреди | уреди извор]

Хелинген је генијални научник далеко испред свог времена. У првој половини 19. века он располаже ракетама, електричним осветљењем, подморницама, џиновским роботима, летећим машинама.[1] Серђо Бонели је симболично саставио Хелингеново име које у преводу значи „Геније из пакла“. Хелинген се у младости бавио науком, али његове колеге нису схватале генијалност његових изума и исмевали су га. Због тога се у њему рађа идеја да завлада целим светом. У многим покушајима да то и оствари стално га спречава Загор.

Хелинген се у серијалу враћао више пута, а свако појављивање било је опасније од претходног. Хелингенове епизоде спадају у жанр научне фантастике. Хелингеновим појављивањем у Заговор свет аутори уводе ванземаљце, паралелне светове, футуристичко оружје, али и историјске личности као што је нпр. амерички председник Ендру Џексон и амерички књижевник Едгар Алан По.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Hellingenovo nasljeđe - Zagor - Recenzije - www.stripovi.com - Prozor u svijet stripa”. www.stripovi.com (на језику: хрватски). Приступљено 2019-06-26.