Хераклије Александријски

С Википедије, слободне енциклопедије
Хераклије Александријски
Хераклије Александријски
Лични подаци
Датум рођења180
Место рођењаЕгипат, Египат
Датум смрти17. децембар 246.
Место смртиАлександрија, Египат
НародностЕгипћанин
Папа
Понтификат23217. децембар 246.
ПретходникДимитрије Александријски
НаследникДионисије Александријски

Патријарх Хераклије био је тринаести патријарх и поглавар (папа) Александријске патријаршије. Пореклом је из Александрије, рођен је у паганској породици која је била покрштена након његовог рођења. Они су га научили грчкој филозофији а затим и хришћанској мудрости. Изучавао је четири јеванђеља и посланице. Свети Димитрије, дванаести александријски патријарх га је рукоположио у ђакона, а онда у свештеника цркве у Александрији. Пратио је Оригена као шефа катехистичке школе у Александрији (Богословски факултет у Александрији). Када је патријарх Димитрије преминуо, Свети Хераклије је изабран за новог патријарха. Покрстио је многе пагане, посветио се подучавању, проповедању и упућивању преступника. Додељује Светом Дионисију улогу да суди међу верницима, и да се брине о њиховим пословима. Патријарх Хераклије седео је на престолу Светог Марка тринаест година и преминуо је у миру. Он је први идентификован као први александријски патријарх да носи ознаку папа (на грчком, Papás, термин који је првобитно значио отац, који црква у Риму није користила до шестог века). Први познати запис ове ознаке која је додељена Хераклију био је у писму римског папе Дионисија упућено Филимону:

τοῦτον ἐγὼ τὸν κανόνα καὶ τὸν τύπον παρὰ τοῦ μακαρίου πάπα ἡμῶν Ἡρακλᾶ παρέλαβον.[1] [Добио сам ова правила и прописе од нашег благословеног папе, Хераклија.]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ [1] Архивирано на сајту Wayback Machine (8. јун 2009), Eusebius, Historia Ecclesiastica Book VII, chapter 7.4 (trans.)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]