Херби Хенкок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Херби Хенкок

Херби Хенкок, амерички џез пијаниста и композитор
Херби Хенкок, амерички џез пијаниста и композитор

Подаци
Пуно име Херберт Џефри Хенкок
Датум рођења 12. април 1940.
Место рођења Чикаго (Застава Сједињених Америчких Држава САД)
Друга имена Херби Хенкок
Активни период 1961–садашњост
Инструмент клавир, синтесајзер, оргуље
Жанр џез, фанк, R&B
Везани чланци Стиви Вондер
Званични веб-сајт www.herbiehancock.com

Херберт Џефри „Херби“ Хенкок (енгл. Herbert Jeffrey „Herbie“ Hancock; рођен 12. априла 1940, Чикаго, САД) је амерички џез пијаниста и композитор.

Са седам година започео је са класичним музичким обратзовањем, а са 11 је, као млади таленат, свирао са Чикашком филхармонијом. Започео је стурије технике, али је убрзо постао професионални музичар и са 22 године снимио прву плочу са сопственим композицијама.

Средином 1960-их година свирао је у једном од најважнијих џез група свих времена – у квинтету трубача Мајлса Дејвиса, са саксофонистом Вејном Шортером, басистом Роном Картером и бубњарем Тонијем Вилијемсом.

Крајем 1960-их почео је да експериментише са електричним клавиром и укључио се у правац џез фузије. Основао је сопствене групе Мвандиши (Mwandishi), са којом је изводио џез фузију, и Хед хантерс, са којом је кренуо ка комерцијалнијим формама фанк џеза. Критика није добро прихватила овај заокрет, али је Хенкок истовремено свирао озбиљан џез, на пример у групи В. С. О. П. у којој су свирали сви чланови поменутог квинтета Мајлса Дејвиса осим самог Дејвиса кога је заменио Фреди Хабард.

И касније је Хенкок тражио равнотежу између електричног и акустичног клавира и између џеза и комерцијалних форми фанка, попа и сличног. Свирао је у разним поставама и издао велики број албума/ЦД-ова.

Сматрају га једном од највећих џез пијаниста последњих деценија. Иако склон екпериментима, успео је да задржи мелодичност својих композиција. Освојио је десет Греми награда и Оскара за музику у филму о џезу Око поноћи (1986).

Спољашње везе[уреди]