Хидратација (реакција)

С Википедије, слободне енциклопедије

У органској хемији хидратација је хемијска реакција у којој се хидроксилна група (OH-) и водоник везују за два атома угљеника који су ковалентно везани двоструком везом:[1][2][3][4]

RRC=CH2 + H2O/киселина → RRCH-CH2-OH

Хидратација је скуп хемијских и физичких процеса, у којима је вода једини са другом супстанцијом без остатка. Процеси хидратације су посебни облик процеса солватације.

Вода у процесу хидратације може да буде у течном или гасовитом облику. Разне форме процеса хидратације се заснивају на различитом везиивању молекула воде са молекулима других супстанција или њиховим јонима. У продуктима хидратације вода може и даље да остаје у облику молекула или да удео у новонасталом хемијском једињењу има у облику мешавине водоника и кисеоника у истој пропорцији као и у молекулу воде, то јест у односу 2:1.

Облици хидратације:

  • хемијска реакција синтезе (подједнако у неорганској и органској), нпр. реакција воде са кисеоником која даје хидроксид
  • настанак координатне везе у кристалној решетки неких једињења, услед чега из безводне соли настаје „уводњена“ со.
  • једињење у воденом раствору са неким катјонима, услед чега настају комплексни катјони.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Clayden, Jonathan; Greeves, Nick; Warren, Stuart; Wothers, Peter (2001). Organic Chemistry (I изд.). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-850346-0. 
  2. ^ Smith, Michael B.; March, Jerry (2007). Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure (6th изд.). New York: Wiley-Interscience. ISBN 0-471-72091-7. 
  3. ^ McMurry John E. (1992). Fundamentals of Organic Chemistry (3rd изд.). Belmont: Wadsworth. ISBN 0-534-16218-5. 
  4. ^ Morrison Robert Thornton; Boyd Robert Neilson (2006). Organic chemistry. Engelwood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall. ISBN 8120307658. 

Литература[уреди | уреди извор]