Хидрогеологија

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Пример хидрогеолошког пресека

Хидрогеологија је наука која се бави проучавањем подземних вода, њиховим пореклом, условима појављивања, законима кретања, физичкохемијским својствима, узајамним односима између атмосферске, подземне и површинске воде; као и могућношћу њиховог коришћења у одређене сврхе.

У људском животу практична употреба подземних вода је велика. Маломинерализоване подземне воде користе се за водоснабдевање, наводњавање и у прехрамбеној индустрији. Минералне подземне воде, зависно од хемијског састава и температуре, користе се за лечење, рекреацију, топлификацију објеката, добијање електричне енергије или за добијање појединих корисних индустријских сировина.

Хидрогеолошка карта[уреди | уреди извор]

Хидрогеолошко картирање је организовано и систематско прикупљање хидрогеолошких чињеница непосредно на терену и њихово регистровање на топографске карте одговарајуће размере.

Хидрогеолошка карта је специјална геолошка карта на којој су нанети хидрогеолошки подаци: простирање водопропусних и водонепропусних стена, простирање појединих типова издани, положај зоне храњења, зоне истицања појединих издани, положај нивоа издани, подаци о физичким и хемијским особинама подземних вода итд. Хидрогеолошке карте могу бити у зависности од размере и намене: прегледне, основне, детаљне и специјалне.

Хидрогеологија у Србији[уреди | уреди извор]

Почетак развоја хидрогеологије у Србији је средина XIX века, када су бројни аустријски балнеолози започели испитивања лековитих вода. У последњој деценији препрошлог века, у Србији се појавњују бројни радови о подземним водама, чији су аутори били наши еминентни научници: Светолик Радовановић, Јован Жујовић, Јован Цвијић и Марко Леко.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • www.hidrogeologija.co.srСајт на српском и енглеском језику, сајт су направили и уређују га студенти 5 године смера за хидрогеологију Рударско-геолошког факултета универзитета у Београду, није званичан сајт смера за Хидрогеологију
  • [1]званична презентација Рударско Геолошког факултета у Београду