Холгер Нилсен

С Википедије, слободне енциклопедије
Холгер Нилсен
Личне информације
Држављанство Данска
Датум рођења(1866-12-18)18. децембар 1866.
Место рођењаКопенхаген
 Данска
Датум смрти26. јануар 1955.(1955-01-26) (88 год.)
Место смртиХелеруп
 Данска
Спортске информације
СпортМачевање
Стрељаштво
Освојене медаље
Олимпијске игре
Мачевање
Бронзана медаља — треће место 1896. Атина сабља
Стрељаштво
Сребрна медаља — друго место 1896. Атина пиштољ слободног избора
Бронзана медаља — треће место 1896. Атина пиштољ брза паљба


Холгер Нилсен (дан. Holger Nielsen, Копенхаген, 18. децембар 1866Хелеруп 26. јануара 1955) је дански спортиста који је освојио три медаље на првим Олимпијским играма 1896. у Атини. Такмичио се у три спорта и у шест спортских дисциплина.

Такмичио се у мачевању у дисциплини сабља. Заузео је треће место у конкуренцији пет такмичара. Победио је Адолфа Шмала и Јоргоса Јатридиса, а изгубио је од Телемахоса Каракалоса и Јоаниса Јоргидиса.

У стрељаштву се такмичио у четири од пет дисциплина. Друго место је освојио у дисциплини пиштољ слободног избора. Злато је припало Американцу Самнеру Пејну а бронза Грку Јоанису Франгудису. Бронзу је освојио у дисциплини пиштољ брза паљба. Прва два места су припала Грцима Јоанису Франгудису и Јоргосу Орфанидису. Још је наступао и у дисциплинама војнички пиштољ, где је завршио као пети, и војничка пушка, у којој је одустао после две серије.

Такође се такмичио и у бацању диска. Његов резултат није остао забележен. Познато је само да није био један од четворице првопласираних, већ је био у групи такмичара који су поделили пласман од петог до деветог места.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]