Самнер Пејн

Из Википедије, слободне енциклопедије
Самнер Пејн
Личне информације
Датум рођења 13. мај 1868.
Место рођења Бостон (Сједињене Америчке Државе САД)
Датум смрти 18. април 1904.
Место смрти Бостон (Сједињене Америчке Државе САД)
Држављанство Застава Сједињених Америчких Држава САД
Спортске информације
Спорт Стрељаштво

Самнер Пејн (енг. Sumner Paine; Бостон, 13. мај 1868.Бостон, 18. април 1904.) је био амерички стрелац који је као представник САД учествовао на Олимпијским играма 1896. у Атини.

Пејн се пријавио за све три дисциплине у стрељаштву које су биле на програму, а такмичио се само у две — војнички пиштољ са 25 метара и пиштољ слободног избора, јер је заједно са својим братом Џоном Пејном дисквалификован у дисциплини пиштољ брза паљба, зато што није имао пиштољ прописаног калибра.

Браћа су имала „Колт“ револвере који су много супериорнији у односу на пиштоље које су њихови противници користили у дисциплини војнички пиштољ, тако да су убедљиво победили. Самнер је заузео друго место иза свог брата Џона са резултатом 380 кругова са 23 хица у мету од могућих 30. Трећепласирани је заостао са 205 кругова.

После ове победе Џон је напустио даље такмичење, па у последњој дисциплини, пиштољ слободног избора, Самнер лако побеђује постигавши исти резултат као његов брат у првој дисциплини, 442 круга, али са једним хицем мање (24). У овој дисциплини другопласирани је био Данац Холгер Нилсен који је доста заостао за Самнером са постигнутих 285 кругова.

После ове победе браћа Пејн су ушли у историју Олимпијских игара као прва два брата који су освојили златне медаље, а у дисцилини пиштољ слободног избора освојили су прво и друго место.[1]

Самнер Пејн је завршио медицинске студије у Колораду, али никада се није бавио послом лекара, већ је радио као сценограф у оружари у Паризу.

Референце[уреди]

  1. Coubertin-Philemon-Politis-Anninos (1897), 76, 83-84

Спољашње везе[уреди]