Хорејшио Нелсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хорејшио Нелсон

HoratioNelson1.jpg
Адмирал Хорејшио Нелсон

Лични подаци
Пуно име Хорејшио Нелсон
Датум рођења 29. септембар 1758.
Место рођења Бернам Торп (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 21. октобар 1805.
Место смрти Трафалгар (Шпанија)

Хорејшио Нелсон (неуједначено и Хорације и Хорацио, енг. Horatio Nelson; Бернам Торп, 29. септембар 1758Трафалгар, 21. октобар 1805) је био британски поморац и адмирал.

Нелсон се прикључио морнарици на наговор свога ујака Мориса Саклинга. Брзо се успињао у служби и постао је капетан 1778. Истицао се личним квалитетима и одличним познавањем тактике. Понекад је пролазио кроз периоде болести и неангажованости, нарочито после Америчког рата за независност. По избијању француских револуционарних ратова Нелсон се вратио у активну службу. Нарочито је био активан у Медитерану. Борио се у мањим биткама код Тулона и био је од велике користи при заузимању Корзике.

У Бици код Тенерифа 1797. тешко је рањен када је изгубио руку. Опорављао се у Енглеској. Наредне године однео је победу над Французима у бици на Нилу. Године 1801. победио је Данце у Бици код Копенхагена. Касније је командовао блокадом француске и шпанске флоте у Тулону, које је затим прогонио до Кариба и назад. После кратког повратка у Енглеску предузео је 1805. блокаду Кадиза. Дана 21. октобра 1805. француско-шпанска флота је испловила из луке и тако је започела Битка код Трафалгара. Ова битка је била једна од најблиставијих победа британске морнарице, али је у њој Нелсон смртно рањен. Погодио га је хитац из мускете са шпанског брода „Сантисима Тринидад“. Нелсоново тело је враћено у Енглеску где је уз почасти сахрањен у Вестминстерској опатији.

Славу једног од највећих стратега поморског ратовања Нелсон је стекао у биткама против револуционарне Француске и Наполеона. Његове поморске победе осигурале су Уједињеном Краљевству првенство на мору за читав један век. Његови споменици се налазе широм Британије, а најпознатији је онај на тргу Трафалгар у Лондону. Уњегову част је назван град Нелсон на Новом Зеланду.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]