Хорејшио Нелсон

С Википедије, слободне енциклопедије
Хорејшио Нелсон
HoratioNelson1.jpg
Адмирал Хорејшио Нелсон
Пуно имеХорејшио Нелсон
Датум рођења(1758-09-29)29. септембар 1758.
Место рођењаБернам Торп
Краљевство Велика Британија
Датум смрти21. октобар 1805.(1805-10-21) (47 год.)
Место смртиТрафалгар
Шпанија

Хорејшио Нелсон (неуједначено и Хорације и Хорацио, енгл. Horatio Nelson; Бернам Торп, 29. септембар 1758Трафалгар, 21. октобар 1805) је био британски поморац и адмирал.

Нелсон се прикључио морнарици на наговор свога ујака Мориса Саклинга. Брзо се успињао у служби и постао је капетан 1778. Истицао се личним квалитетима и одличним познавањем тактике. Понекад је пролазио кроз периоде болести и неангажованости, нарочито после Америчког рата за независност. По избијању француских револуционарних ратова Нелсон се вратио у активну службу. Нарочито је био активан у Медитерану. Борио се у мањим биткама код Тулона и био је од велике користи при заузимању Корзике.

У Бици код Тенерифа 1797. тешко је рањен када је изгубио руку. Опорављао се у Енглеској. Наредне године однео је победу над Французима у бици на Нилу. Године 1801. победио је Данце у Бици код Копенхагена. Касније је командовао блокадом француске и шпанске флоте у Тулону, које је затим прогонио до Кариба и назад. После кратког повратка у Енглеску предузео је 1805. блокаду Кадиза. Дана 21. октобра 1805. француско-шпанска флота је испловила из луке и тако је започела Битка код Трафалгара. Ова битка је била једна од најблиставијих победа британске морнарице, али је у њој Нелсон смртно рањен. Погодио га је хитац из мускете са шпанског брода „Сантисима Тринидад“. Нелсоново тело је враћено у Енглеску где је уз почасти сахрањен у Вестминстерској опатији.

Славу једног од највећих стратега поморског ратовања Нелсон је стекао у биткама против револуционарне Француске и Наполеона. Његове поморске победе осигурале су Уједињеном Краљевству првенство на мору за читав један век. Његови споменици се налазе широм Британије, а најпознатији је онај на тргу Трафалгар у Лондону. Уњегову част је назван град Нелсон на Новом Зеланду.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]