Цврчак Цврча

Из Википедије, слободне енциклопедије

Цврчак Цврча је један од анимираних ликова Волта Дизнија који се први пут појавио у дугометражном цртаном филму „Пинокио“. У том филму, овај лик је најважнији након Пинокија и има улогу његове савести и главног наратора.

Креирање лика[уреди]

Овај лик се појављује и у оригиналном делу, односно роману италијанског писца Карла Колодија, али без имена и у том роману га главни јунак, дрвени лутак Пинокио убија чекићем. У филму је његова улога измењена, па чак на наваљивање самог Дизнија, додељена му је све већа минутажа, па и сцене које су првобитно биле намењене главном јунаку. С обзиром да је било важно да овај лик успе, посебно је посвећена пажња сценама у којима се појављује и сцена у којој пева „Give A Little Whistle“ је била прва комплетно завршена. Ипак, аутори су имали проблем да остваре овај лик због његове мале величине. Да би олакшали тај посао, као и за друге ликове, коришћене су лутке које су послужиле као модели за цртање, а у мањој мери је послужила и техника ротоскопинг. На самом почетку цртачи Ворд Кимбали, Вули Рајтхерман и Дон Тоусли су га замислили као правог инсекта са антенама, али је у коначној верзији више личио на човечуљка са белим рукавицама и плавожутим шеширом. Једина одлика инсекта је била та што није имао ушне шкољке.[1] Глас овом јунаку је „позајмио“ Клиф Едвардс[2]. Сматра се да је ова улога пратиоца главног лика надаље постала пракса и у другим Дизнијевим цртаћима.[1]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 Политикин забавник бр. 3047. Датум: 2.7.2010. Рубрика: „Дрвени дечак од крви и меса“, стр. 54-56. Издаје и штампа: Политика АД.
  2. Pinocchio (1940) - Full cast and crew, Приступљено 30. 4. 2013.