Рукавица

С Википедије, слободне енциклопедије
Вунене рукавице

Под термином рукавица или рукавице подразумева се пре свега део одеће који се навлачи на руке. Најчешће се прави са пет прстију али може бити и са два (за потребе војске) или само са једним изведеним за палац.

Приликом поздрављања Бонтон налаже да мушкарци скидају рукавице, а жене не!

У средњем веку изазивање на двобој би се изводило тако што би један мушкарац другоме бацио рукавицу у лице или би га симболично ишамарао рукавицом коју држи у руци. То се сматрало тешком увредом.

Историја[уреди | уреди извор]

Ношење рукавица веома је стар обичај. Рукавице су пронашли стари народи како би се заштитили у условима хладне климе. Знамо и то да су рукавице носили стари Персијанци и Римљани. У Хомеровој Одисеји спомиње се да Лаерт, док шета по врту, носи рукавице. У старо доба рукавице су израђиване искључиво од коже, а носиле су се углавном у ратним походима иу лову, да би се заштитиле од руке повреда. Међутим, у 8. и 9. веку у Немачкој и Скандинавији рукавице су носили готово сви у току зимских месеци да би се заштитили од хладноће. Жене су почеле носити рукавице тек у 13. веку, и то као украс и модни детаљ. Те су рукавице рађене од ланеног платна и досезале су до лакта. Много година касније, енглеска краљица Елизабета је увела моду ношења рукавица украшених драгуљима и везом. Глатке кожне рукавице први пут су се појавиле за време владавине француског краља Луја XIV, а у Француској су жене тог доба носиле рукавице од мрежасте свиле.

Подела рукавица[уреди | уреди извор]

Рукавице као модни детаљ[уреди | уреди извор]

Рукавице као модни детаљ се праве од финих материјала, могу бити штрикане, хеклане. Дужна може бити и изнад лаката. Модна правила захтевају да рукавице, ташна и ципеле буду, код жена, у једној боји.

Заштитне рукавице[уреди | уреди извор]

У зависности од чега треба да заштите руке, заштитне рукавице се праве од различитих материјала. То могу бити вуна, кожа, азбест, гума, латекс, метал... Штите од хладноће, топлоте, механичких повреда, хемикалија, струјног удара, квашења руку, заразе...

Заштитне рукавице носе или би требало да носе, топионичари, сви који раде са електричним алатима, медицинско особље које ради на местима где постоји могућност заразе, радници који раде са машинама и алатима где постоји могућност повреде...

Извршиоци кривичних дела често носе рукавице да на месту злочина не би оставили отиске прстију.

Интересантно је да амерички војници у Ираку стално носе рукавице.

Боксерске рукавице носе боксери. Циљ им је да заштите руке боксера али још више противника од тежих озледа. У зависности од тога да ли је у питању аматерски или професионални бокс тежина рукавица је 10 или 6 унци. (једна унца је 28 грама). Теже рукавице изазивају мање повреде!

Оклопне рукавице - борбене рукавице

Спољашње везе[уреди | уреди извор]