Циклон Пам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Циклон Пам
Циклон изнад Вануатуа
Циклон изнад Вануатуа

Настанак 6. март 2015.
Престанак тренутно

Максимална категорија Циклон категорије 5
Најнижи притисак 896 mbar
Најјачи ветар 250 км/ч

Начињена штета огромна $
Број настрадалих 50+
Број повређених непознато

Погођена подручја  Вануату
 Фиџи
 Нова Каледонија
 Папуа Нова Гвинеја
 Соломонова Острва
 Тувалу
 Нови Зеланд

Сезона Сезона циклона 2014/15.

Путања циклона
Путања циклона
Сафир—Симпсонова скала урагана
Ц О 1 2 3 4 5

Циклон Пам (енгл. Cyclone Pam) је снажна тропска олуја пете категорије која је погодила простор Тихог океана око острва Фиџи, Нова Каледонија, Папуа Нова Гвинеја, Соломонова Острва и Тувалу. Циклон се формирао 6. марта 2015. године. Максимална брзина ветра била је 250 км/ч, а најнижи притисак износио је 896 милибара. Највеће разарање претрпела је држава Вануату где је настрадало најмање десет, а за још 50 особа није потврђено[1].

Формирање циклона и правац креатања[уреди]

Формирање тропског поремећаја отпочело је 6. марта у јужном Пацифику, око 1.200 километара северозападно од Фиџија, тачније у близини Соломонових Острва[2]. Тропска депресија се развила два дана касније уз повећану количину падавина. Током 9. марта депресија је прешла у циклон прве категорије.[3] У наредних 3-4 дана циклон је постајао све јачи и најзад 12. на 13. март прелази у 5 категорију са брзином ветра од преко 250 км/ч. Након врхунца снага циклона је почела да опада 14. марта 2015.

На својој путањи циклон пам је индоректно угрозила Папуу Нову Гвинеју и Соломонова Острва, а директан утицај имао је на Тувалу, Нову Каледонију и Вануату[4].

Последице[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]