Цодило

Из Википедије, слободне енциклопедије
Светска баштина Унеска
Цодило
Назив на званичном списку светске баштине
Tsodilo rock paintings 1.jpg
Локација  Боцвана
Тип културна
Критеријум i, iii, vi
Референца 1021
Унеско регија Африка
Историја уписа у светску баштину
Упис 2001 (25. седница)

Цодило је место Светске баштине на листи УНЕСКО-а које се налази на северозападу Боцване. Увршћено је на листу 2001. године због свог јединственог верског и духовног значаја за локално становништво, као и јединствени доказ људског станишта током више миленијума. На стенама се налази око 4.500 слика на подручју од око 10 km² у пустињи Калахари.

Смештено је на четири брда. Највише је високо 1400 m. Четири брда се уобичајено зову „Мушкарац“, које је највише, „Жена“, „Дете“, а једно је безимено.

Између два највиша брда постоји уређени камп. Налази се у близини најпознатијих слика на налазишту Лоренс ван дер Пост.

Laurens van der Post panel, 2006

Ова брда имају велики културни и духовни значај за народ Бушмана у Калахарију. Верује се да су пећине и јаме на брду „Жена“ боравиште мртвих и богова који одатле владају светом. Најсветије место је у близини врха брда „Мушкарац“, за које се прича да је Првобитни Дух клекнуо и помолио се након стварања света. Бушмани верују да се још увек могу видети отисци колена Првобитног Духа у стени.[1]

Највише слика на стени нађено је на брду „Жена“, а најчувенија су слике „Кит“, „Два носорога“ и „Лав“ на источној страни „Мушкарца“. Постоје и бројне друге слике, од којих се многе налазе на неприступачним местима, тако да се верује да све нису пронађене и описане.

Иако су недавно постављени путокази и знаци слике је тешко пронаћи без искусног водича.

До брда се може доћи добрим земљаним путем, а налазе се око 40 km од места Шакаве. Постоји и једно узлетиште.

Спољашње везе[уреди]