Бушмани

Из Википедије, слободне енциклопедије
Бушмани
San lady botswana.jpg
Укупна популација
око 100.000
Региони са значајном популацијом
 Боцвана 45.000
 Намибија 33.000
 Ангола 8.000
 Јужноафричка Република 7.500
 Замбија 1.500
 Зимбабве 500
Језици
Различити козијански језици
Религија
Традиционална веровања
Сродне етничке групе

Капоиди

  Козијанци

Бушмани (од афр. Bosjemans — „људи из грмља“; енгл. Bushmen), познати и као Сан, Шо, Басарва, Кунг, и Хве, су малени народ или етничка група сродних племена у скупини Којсанаца, настањених по великом подручју на југозападу Африке, углавном у пустињи Калахари.

Карактеристике[уреди]

Бушмани припадају најстаријем слоју становништва Африке и веома се разликују од осталог афричког становништва. Бушман живи у природи и од природе, и толико се аклиматизирао своме поднебљу да је постао прави медицински феномени. Уз низак раст, косу облика зрна папра и стеатопигију, Бушмани се одликују својом прилагођеношћу врућем и исушеном бескишном подручју, што се види по непостојању знојних жлезда, немогућношћу да пљуну и изванредном заштићеношћу женских полних органа великим уснама. Они се изванредно оријентишу у свом једноличном непрегледном подручју, а ипак не постоји ниједан запис да се неко од њих изгубио, или да је умро од жеђи.

Обичаји[уреди]

Бушмани су изворни становници јужне Африке, ловачко-сакупљачко становништво које луком и стрелом хвата антилопе и другу мању дивљач, те сакупља јестиво корење и друго биље. Настамбе Бушмана су склоништа од траве, шибља или кожа. Лончарства немају, него се служе љускама од нојевих јаја у којима сакупљају воду коју добивају цеђењем корења неких биљака. Ове резерве воду Бушман похрани на неком месту где ће га без проблема наћи када му буде неопходна. Бушмани воле отворени простор, и воде номадски живот организиовани по маленим мобилним групама које се састоје од неких 25 особа, мушкараца, жена и деце.

Бушмани су шаманисти. Код њих постоји вера (јужни Бушмани) у спиритуално биће /Каген, он је стваралац многих ствари и јунак многих митова, некад је будаласт, некад паметан, помаже или досађује људима. Реч /Каген означава богомољку (мантис), али он није увек само богомољка, него може узети и облик еланда, зеца, змије или лешинара, богомољка је само једна од његових многих форми. Еланд (Тауротрагус) је њихова најсветија животиња. Савремени Бушмани Калахарија верују у два бога, један живи на истоку, а други на западу, такође као и јужни Бушмани верују у духове мртвих, али обожавање предака није присутно. Шаман Бушмана улази у транс и штити људе од болести или злих духова и способан је да контролише време. Маленом магичном стрелицом одапетом из бушманског пиштоља у смеру неке особе може изазвати смрт или болест.

Лук и стрела[уреди]

Лукови Бушмана дуги су око три стопе (нешто мање од метра) направљени од еластичног дрвета, равног и пажљиво изабраног. Стрела се састоји од четири дела, вршак је испрва био израђен од камена или кости, али касније, под утицајем Бантуа, добили су трокутасти железни шиљак. Приликом лова, у тренутку када стрелица погоди ловину, вршак остане забоден у животињи и одломи се од остатка стрелице. Ловац касније пронађе стрелу у бушу, где је погодио животињу, и она се опет касније може употребити стављањем другог вршка. Стрелице с овако лабаво причвршћеним вршцима, израђују се да не би дошло до њеног оштећења, приликом бега животиње кроз буш, односно грмље. Тоболац за стреле израђују од корена акације.

Ватра[уреди]

Бушмани пале ватру
Бушманско село у Намибији

Традиционални метод паљења ватре је с два штапића. Тврђи штапић држи се међу длановима и брзо окреће у рупи удубљеној у мекшем комаду штапића који се придржава стопалима. Суво лишће или трава служи као потпала која ће лако планути.

Језик[уреди]

Језик Бушмана припада којсанској групи. Необичан је због својих „клик“ гласова који звуче попут пуцкетања језиком (цоктави језик, наречје клик). Шест бушманских клик гласова су:

  • дентални (/),
  • алвеоларни (≠),
  • алвеоло-палатални (!),
  • церебрални (),
  • латерални (//) и
  • лабиални или ретрофлексивни ().

Бушмани данас[уреди]

Данашњи Бушмани су делом под утицајем западњачке културе. Неки од њих почели су гајити говеда и козе, радије него да иду у лов и сакупљање. Јављају се и прве школе.

Бушмани у популарној култури[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]