Црвени поток

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црвени поток - улаз
Црвени поток.jpg

Црвени поток је природни резерват у Националном парку Тара. Налази се у близини Митровца на Тари. Године 1950 је проглашен природним резерватом прве категорије и под заштитом је државе.

Природни резерват Црвени поток је од великог значаја за науку јер су у тресетним слојевима сачувана фосилизована поленова зрна која чувају податке о истији биљног света, климатским променама, условима станишта Таре и целе Србије.

Налази се на надморској висини од 1080 м а површине је нешто мало веће од 23 хектара. Кроз резерват протиче поток који прелази преко црвене глине и када набуја поток добија црвену боју по којој је добио и име.

У резервату има, поред смрче, јеле и јове и Панчићеве оморике.

Због велике шумовитости и одсуства сече дошло је до нагомилавања органског материјала али и воде јер је увала у којој се налази локалитет Црвени поток водонепропусна. Последица тога је појава тресетишта. Тај најинтересантнији део резервата се зове Тепих ливада.

Улаз у резерват и пут до Тепих ливаде су 2010 посебно уређени те је многобројним излетницима лакше да нађу пут.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Лексикон националних паркова Србије - ТАРА. Београд: ЈП Службени гласник; ЈП Национални парк Тара;ГИ "Јован Цвијић"-САНУ. 2015. стр. 240. ISBN 978-86-519-1899-8. 

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]