Панчићева оморика

Из Википедије, слободне енциклопедије
Панчићева оморика
Picea omorika1.jpg
Статус угрожености:
Status iucn2.3 VU sr.svg
Рањив таксон (IUCN 2.3)[1]
Систематика
царство: Plantae
раздео: Pinophyta
класа: Pinopsida
ред: Pinales
породица: Pinaceae
род: Picea
Биномијална номенклатура
Picea omorika
(Pančić) Purk.
Екологија таксона

Панчићева оморика (Picea omorika) је ендемит подручја Подриња, западне Србије и источне Босне (околина Вишеграда). Име је добила по српском ботаничару Јосифу Панчићу који ју је открио на планини Тари 1875. године, код села Заовине и Растишта.

Панчићева оморика је танко, витко, до 50 метара високо четинарско дрво.

Оморику можемо сматрати живим фосилом у биљном свету, врстом која потиче из терцијара. Горње гране на стаблу оморике повијене су навише, средње су скоро хоризонталне, а доње су повијене ка земљи, али су врхови окренути увис.

Оморика се спушта до око 400m надморске висине, а пење се до 1700m. Углавном расте на кречњаку, понекада и на серпентину.

Панчићева оморика има сродне врсте у источној Азији и на северу Европе и Азије, из чега следи да је оморика реликт из терцијара. Прародитељи оморике били су некада широко распрострањени у Европи и Азији. Ово су потврдили и фосилни остаци врсте која је веома слична данашњој оморици, те је названа Picea omorikoides. Научни назив оморика потиче од локалног имена за ову четинарску врсту.

Расте и на простору општине Милићи, тачније у Резервату Панчићеве оморике „Тисовљак“.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. Conifer Specialist Group 1998. Picea omorika. In: IUCN 2009. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2009.2. <www.iucnredlist.org>. Downloaded on 15 November 2009.

Литература[уреди]

  • Емилија Вукићевић, Декоративна дендрологија

Спољашње везе[уреди]