Национални парк Тара

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 43°50'52" СГ Ш 19°27'57" ИГД

Уколико сте тражили планину, погледајте чланак Тара.
За остале употребе, погледајте страницу Тара.
Национални парк Тара


Тара
Тара
Локација: Застава Србије Србија
Најближи град: Бајина Башта
Координате: 43°50′52″N, 19°27′57″E
Површина: 22.000 ha
Настао: 1981. године
Власништво: Србија

Национални парк Тара обухвата површину од 22.000 ha на највишем делу планине Таре и налази се на територији општине Бајина Башта и Ужице, у западном делу Републике Србије.

Биљни свет Таре
Животињски свет Таре

На подлози од кречњака реке као што су Бели Рзав, Рача, Дервента су направиле дубоке клисуре и кањоне. Поред тога се јављају вртаче, пећине и увале. На тај начин су створена прибежишта у којима се све до данас очувао богат биљни и животињски свет. Велика хетерогеност рељефа, разноврсност геолошке подлоге, влажнија клима и топла кречњачка станишта, условили су стварање бројних шумских екосистема веома сложеног састава са великим бројем реликтних и ендемских врста које представљају праве природне вредности и реткости.

Најинтересантнији ендемореликтни представник националног парка Тара је Панчићева оморика која је на овој локацији све од Терцијара, коју је иначе пронашао и описао Јосиф Панчић. На Тари су присутни јела, смрча, бор, али и листопади као што су јасика, јавор, бреза, буква. На Тари је такође регистровано 53 врста сисара и 153 врста птица. Под посебном заштитом су медвед, дивокоза и срна.

Тару је захватио велики пожар августа 2012. године, ватрена стихија је трајала деветнаест дана.[1] Изгорело је 170 хектара шуме.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Национални паркови Србије Застава Србије
Ђердап | Копаоник | Тара | Шар-планина | Фрушка гора