Црква Ваведења Пресвете Богородице у Великом Крушеву

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Ваведења Пресвете Богородице у Великом Крушеву
Црква Свете Пречисте Велико Крушево.jpeg
Опште информације
МестоВелико Крушево
ОпштинаОпштина Клина
Држава Србија
Време настанка14./15. век
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Косова и Метохије

Црква Ваведења Пресвете Богородице је делимично оскрнављена црква у Великом Крушеву, на Косову и Метохији. Припада Епархији рашко-призренској Српске православне цркве. Цркву је по предању подигла сестра Стефана Дечанског.

У Богородичиној цркви у селу Крушеву био је очуван део надгробне, камене плоче са урезаним текстом. Текст је у 6 редова, писан крупним уставним словима. Резање је изведено сигурно. Око текста изведена је широка бордура а изнад текста су урезане две розете. Плоча припада другој половини 14. века и представља важан историјски и епиграфски споменик. Мермерна надгробна плоча садржо натпис рабе Марене , односно, Негославе, мајке Кнеза Војислава и Кесара Војихне , чија је унука позната монахиња Јефимија. У натпису стоји: Трећег дана месеца септембра представи се раба (божија) Марена, звана Негослава, мати Војислава и Војихне и овде је њен вечни гроб и спомен. Становници Великог Крушева и суседног села Беркова су на темељима старе цркве подигли нову 1980/1981. године. На старом гробљу око цркве налази се неколико надгробних крстова међу којима је на једном урезан стилизовани допојасни лик жене са обнаженим грудима.

Основ за упис у регистар споменика културе[уреди | уреди извор]

Решење Завода за заштиту и научно проучавање споменика културе АКМО у Приштини, бр. 243 од 1958. године Закон о заштити споменика културе и природних реткости (Сл. гласник НРС бр. 54/48).

Разарање цркве 1999. године[уреди | уреди извор]

По доласку италијанских снага КФОР-а, црква је проваљена је и обесвећена, а затим делимично спаљена од стране албанских екстремиста.[1] У претходном периоду црква је делимично обновљена.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]