Црква Светих Петра и Павла у Житорађи

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светих Петра и Павла у Житорађи
Црква Светих Петра и Павла
Опште информације
МестоЖиторађа
ОпштинаЖиторађа
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро - споменик културе
Време настанка19. век
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Ниш

Црква Светих Петра и Павла у Житорађи, место у истоименој општини Житорађа, грађена је у духу електике у периоду од краја XIX до почетка XX века. 18941898. године. Заштићена је као споменик културе од 2001. године.

Положај и изглед цркве[уреди | уреди извор]

Парохијска црква Светих апостола Петра и Павла налази се у југозападном делу села, уз пут Дољевац-Прокупље. Црква је грађена у периоду од 18941898. године када је освећена од стране нишког епископа Никанора. Стојан Јосифовић из Прокупља је био задужен за грађевинске радове.

Црква је зидана од камена и опеке, али након што је омалтерисана и окречена у бело стиче се утисак да је обложена мермерним плочама. У питању је једнобродна грађевина са петостраном апсидом на источној страни. Црква је подељена по дужини на четири поља.

Травеји су неједнаке величине и засведени су полуобличастим попречним сводовима. Изнад средишњег травеја налази се крстасти свод, што се одражава на кровне површине. Певнички трансепт је за дебљину зида избачен у односу на фасадну раван.

Задњи улаз надвисује преслица за звоно, које из непознатих разлога никада није постављено. Улазну партију наглашавају плитки пиластри и троугласти тимпанон. Прозорски оквири су вишестепено лучно завршени, осим прозори на средишњем травеју који су у облику трифора.

Иконостас је завршен 1897. године. Рађен је у стилу класицизма. Царске двери чини дуборезни стилизовани биљни преплет. Иконе поседују документарну вредност и рађене су техником уље на дасци. [1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ )., Rakocija, Miša (1957- (2013). Manastiri i crkve južne i istočne Srbije. Radosavljević-Kiki, Zoran (1967- )., Cvetković, Branislav., Radosavljević, Goran (1969- )., Zavod za zaštitu spomenika kulture (Nisz). Niš: Zavod za zaštitu spomenika kulture. стр. 90. ISBN 9788691736705. OCLC 1020437862. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • М. Ракоција, Документација Завода за заштиту споменика културе Ниш

Спољашње везе[уреди | уреди извор]