Пређи на садржај

Црква Светог архангела Гаврила у Рупљу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог архангела Гаврила
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија нишка
Оснивање1874.
Локација
МестоРупље, Општина Црна Трава
ДржаваСрбија

Црква Светог архангела Гаврила у Рупљу, насељеном месту на територији општине Црна Трава, православни је храм који припада Епархији нишкој Српске православне цркве.[1]

Црква посвећена Светом архангелу Гаврилу саграђена је 1874. године. Обновљена је 1936. и тада је фрескописан један део брода цркве. Због неодржавања храм ни после тога није задржао свој обновљени изглед па је због тога поново обновљен 19961997. године. Том приликом је извршена реконструкција крова и урађени су тротоар око храма уз донације народа који је ту некада живео.

Након Другог светског рата већина становништва одселила се из тих крајева и сада многи живе углавном у Београду или околини. Цркву данас чува једини стални становник Рупља Влада Момчиловић, недашњи учитељ. Око цркве народ се окупља за сабор светих апостола Петра и Павла, што је највероватније литија села. Што се тиче богослужбеног живота он нажалост није развијен.

У плану је завршна обнова уз помоћ општине Црна Трава на чијем се подручју налази овај храм. Парох предејански поред парохије са седиштем у Предејану опслужује и парохију рупљанску са седиштем у Рупљу од 1993. године. Некада је то била посебна парохија са много већим бројем становника него данас.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Предејанска парохија, Храмови у парохији”. Епархија нишка. Приступљено 14. 2. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]