Црквине у селу Мислођин

С Википедије, слободне енциклопедије
Црквине у селу Мислођин
Крипта са темељима некадашњег храма
Опште информације
МестоМислођин
ОпштинаОбреновац
Држава Србија
Време настанка15. век
Тип културног добраархеолошко налазиште
Надлежна установа за заштитуГрадски завод за заштиту споменика културе

Црквине у селу Мислођин представљају археолошко налазиште цркве из 15. века, која се на падини према Бачевачком потоку и који су испитани и конзервирани. Црква је зидана од опеке са дебелим фугама малтера, чији су зидови наоса само су делимично очувани, док је олтарска апсида потпуно уништена. У левој конхи и западном зиду припрате живопис је фрагментарно очуван.

Предање и историјски извори[уреди | уреди извор]

Према народном предању, цркву је подигао краљ Драгутин. Међутим, по основи и материјалу од којег је грађена, црква се не може датовати у 13. век, већ као скромна сеоска црквица припада каснијем периоду.[1]

У историјским изворима црква се помиње у 16. веку. У тадашњем попису царских хасова у београдској нахији из 1560. године налази се манастир Христофор код села Барича. У то време османлијски освајачи су похарали и запалили ову светињу, побивши монашко братство.

Археолошка ископавања[уреди | уреди извор]

Од 1966. године, после ископавања Музеја града Београда, претпоставља се да је црква подигнута у 15. веку, за време деспота Стефана Лазаревића, а обновљена у другој половини 16. века. По триконхалном решењу основе цркве, манастир Светог Христофора везује се за групу споменика моравске школе у централној Србији.

Црквине данас[уреди | уреди извор]

Изнад темеља је крајем 2014. године подигнута манастирска црква посвећена Светом Христофору, тако да су они остали видљиви кроз застакљен прозор на поду новог храма, а могуће је са спољне стране ући у крипту. У крипти се налазе у два кивота (сандука) у коме су скупљене кости, највероватније пострадалих монаха, које су пронађени при подизању нове цркве.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црквине у селу Мислођину”. Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда. Приступљено 7. 10. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Гордана Б., Обрадовић (2005). Православље у обреновачкој Посавини. Обреновац. стр. 42—45. ISBN 978-86-903425-1-8. 


Спољашње везе[уреди | уреди извор]