Црна Индија

С Википедије, слободне енциклопедије
Црна Индија
Настанак
Ориг. насловLes Indes noires
АуторЖил Верн
ИлустраторЖил Фера
ЗемљаФранцуска
Језикфранцуски
Садржај
Жанр / врста делаавантуристички роман
ЛокализацијаАберфојл, поред Стерлинга у Шкотској
Издавање
ИздавачПјер Ецел
Број страница226
Превод
ПреводилацЈован Марић
Хронологија
ПретходникХектор Сервадак
НаследникПетнаестогодишњи капетан

Црна Индија (франц. Les Indes noires) авантуристички је роман Жила Верна, издаван током марта и априла 1877. у наставцима у париском дневном листу Le Temps, и објављен одмах након тога.[1]

Кратак опис[уреди | уреди извор]

Роман описује раздобље од десет година током који прати живот рудара у Аберфојлу близу Стерлинга у Шкотској. Добивши писмо од старог колеге, рударски инжењер, Џејмс Стар одлази у стари аберфојлски рудник, за који је мислио да је исцрпљен пре десет година. Тамо проналази рудара Сајмона Форда и његову породицу, који живе дубоко у унутрашњости рудника. Одушевљава га то што је Форд пронашао велику жилу угља. Са Сајмоном Фордом живе његова жена, Меџ, и њихов одрасли син Хари.

Од почетка романа око главних јунака се дешавају мистериозне и необјашњиве ствари. Убрзо након открића нове жиле угља обновљена је заједница и изграђен је цео један подземни град, око језера Лох Малком.

Истражујући подземну пећину Хари открива младу девојку по имену Нел. Током наредних неколико година Сајмон и Меџ су прихватили Нел као своје дете, али им она није ништа открила о томе одакле је, једино им је рекла да никада није била ван рудника.

Најзад, када Хари и Нел објаве да ће се венчати, одвијају се необични догађаји. Они увиђају да је разлог томе Силфакс, још један бивши рудар, који заједно са својом обученом совом живи у руднику од његовог затварања.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dehs, Volker; Jean-Michel Margot, Zvi Har’El. „The Complete Jules Verne Bibliography”. Jules Verne Collection. Zvi Har’El. Архивирано из оригинала 25. 10. 2018. г. Приступљено 26. 11. 2013..  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]