Црна Индија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Црна Индија
'The Child of the Cavern' by Jules Férat 01.jpg
Настанак
Ориг. наслов Les Indes noires
Аутор Жил Верн
Илустратор Жил Фера
Земља Француска
Језик француски
Садржај
Жанр авантуристички роман
Место и/или
време радње

Аберфојл, поред Стерлинга у Шкотској
Издавање
Издавач Пјер Ецел
Број страница 226
Превод
Преводилац Јован Марић
Хронологија
Претходник Хектор Сервадак
Наследник Петнаестогодишњи капетан

Црна Индија (франц. Les Indes noires) авантуристички је роман Жила Верна, издаван током марта и априла 1877. у наставцима у париском дневном листу Le Temps, и објављен одмах након тога.[1]

Кратак опис[уреди]

Роман описује раздобље од десет година током који прати живот рудара у Аберфојлу близу Стерлинга у Шкотској. Добивши писмо од старог колеге, рударски инжењер, Џејмс Стар одлази у стари аберфојлски рудник, за који је мислио да је исцрпљен пре десет година. Тамо проналази рудара Сајмона Форда и његову породицу, који живе дубоко у унутрашњости рудника. Одушевљава га то што је Форд пронашао велику жилу угља. Са Сајмоном Фордом живе његова жена, Меџ, и њихов одрасли син Хари.

Од почетка романа око главних јунака се дешавају мистериозне и необјашњиве ствари. Убрзо након открића нове жиле угља обновљена је заједница и изграђен је цео један подземни град, око језера Лох Малком.

Истражујући подземну пећину Хари открива младу девојку по имену Нел. Током наредних неколико година Сајмон и Меџ су прихватили Нел као своје дете, али им она није ништа открила о томе одакле је, једино им је рекла да никада није била ван рудника.

Најзад, када Хари и Нел објаве да ће се венчати, одвијају се необични догађаји. Они увиђају да је разлог томе Силфакс, још један бивши рудар, који заједно са својом обученом совом живи у руднику од његовог затварања.

Извори[уреди]

  1. Dehs, Volker. „The Complete Jules Verne Bibliography”. Jules Verne Collection. Zvi Har’El. Приступљено 26. 11. 2013..  Непознати параметар |coauthors= игнорисан [|author= се препоручује] (помоћ); Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |access-date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]