Двадесет хиљада миља под морем

Двадесет хиљада миља под морем
20000 title 0a.jpg
Двадесет хиљада миља под морем, француско издање.
Настанак и садржај
Ориг. насловVingt mille lieues sous les mers
АуторЖил Верн
ЗемљаФранцуска
Језикфранцуски
Издавање
Датум1870

Двадесет хиљада миља под морем (франц. Vingt mille lieues sous les mers) је роман француског писца Жил Верна. Роман је посвећен истраживању морских дубина са новим проналаском 19. века -подморницом, названом Наутилус, којом управља капетан Немо. Ова узбудљива визионарска, научно фантастична прича је пуна драматичних догађаја, страсти, и описа лепоте подводног света.

Главни ликови романа су професор Пјер Аронакс, капетан Немо, професоров асистент Консеј, морнар Нед Ленд, и капетан Фарагат.

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

Илустрација из оригиналне књиге.

Године 1866. у водама Пацифика почињу да се шире гласине о морском чудовишту што је узрујало многе бродовласнике. Нико није био сигуран о чему се ради, а проблем постаје озбиљан када су два прекоокеанска брода претрпела оштећења након судара са нечим непознатим.[1] Посада брода Абрахам Линколн креће у њено истраживање, заједно са професором Аронаксом, његовим асистентом Консејем и морнарем, Канађанином, Недом Ландом. После пар месеци неуспеле потраге, кад су већ скоро изгубили наду, наилазе на чудовиште, Брод је био опремљен најновијим оружјима које је новац могао да купи, али то ипак није било довољно да се пробије дуго црно тело немани, које брзо и ефикасно напада брод и потапа га.

Док су Аронакс, Нед и Консеј плутали морем поред олупина брода појављује се подморница Наутилус капетана Нема и сви заједно улазе у њу. Тада упознају капетана подморнице, Нема, тврдог, углађеног и образованог одметника од цивилизације рањеног људским конвенцијама и друштвеним уређењима. Из његове перспективе виђење ситуације је било другачије од њиховог, он их је сматрао непријатељима који су без разлога пореметили његов мир. Пошто Нед и Консеј сада знају поморску тајну не допушта им да напусте подморницу, што према перцепцији капетана није затвор, већ ултимативна слобода, лепоте морских дубина и морски ресурси су све што некоме треба, док копно и спољни свет пружају несигурност и правила уређених људских заједница.

У даљим месецима посећују острва, врше подморска истраживања и упадају у разне догодовштине, а професор, Консеј и Ланд покушавају бег без успеха. Касније долазе до Антарктика, бивају заробљени у сантама леда и некако се једва ослобађају. Нови покушај бега им успијева у тренутку кад је подморница наишла на огроман вртлог и нестала, а они се нашли на отоку близу Норвешке.[2]

Ликови[уреди | уреди извор]

Капетан Немо - главни лик у роману о чијој прошлости се не зна скоро ништа. Нанесене неправде су од научника и инжињера створиле тешку и мрачну особу неповерљиву према људима.

Доктор Аронакс - предавач у музеју Природних наука у Паризу, позван у ову авантуру захваљујући репутацији стеченој написаном књигом под називом Мистерије океанских дубина.

Нед Ленд - не дели квалитете Нема и Аронакса, темпераментан и врло једноставан човек. Жали за копном и својим домом кроз читаво путовање и жели да побегне иако је и сам био фасциниран авантуром у којој се нашао.

Консеј - асистент и слуга доктора Аронакса и врло лојална особа. Веран својим начелима и вешт са рукама. Више пута током авантуре угрожава себе да би помогао људима до којих му је стало.

Закључак[уреди | уреди извор]

Код читаоца се на крају приче ствара утисак да је живот под морем привлачнији од свега блага земаљског света. Опис подморског истраживања је био револуционаран за време романа, баш као и идеје у осталим Верновим делима тог доба.


Референце[уреди | уреди извор]


Спољашње везе[уреди | уреди извор]