Чегарски марш

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search

Чегарски марш је манифестација, која је постојала 1990-их и 2000-их година у Нишу. Тачније Извиђачи овог краја, Ниша и околине, су походили на брдо Чегар, где се налази чувени споменик Стевану Синђелићу, војводи из Првог српског устанка и његовим храбрим устаницима. Касније крајем маја 2017. године је поново обновљена у организацији удружења Србски Светионик, из Београда.


Организатор[уреди]

Организатор марша је Удружење Србски Светионик.


Први марш[уреди]

Први Чегарски марш

Први Чегарски марш је одржан 28. маја 2017. године, шетњом од 8 км, од Ћеле куле до брда Чегар изнад Ниша, путањом: Булевар Цара Констатина - Булевар Медијана - Чегарски пут. Учествовало је укупно око 45 људи, од чега је 15 дошло аутима и аутобусом из Београда, остали су били Нишлије. Направљена је једна пауза.

У поподневним сатима, група од 40-ак учесника Првог Чегарског марша дошла је на брдо Чегар са транспарентима и цвећем, где је била велика група деце школског узраста, дошли из Велике Плане. Делегација Србског Светионика је положила венац на споменик. А Селимир Марковић, кустос споменика је испричао Историјски час о Чегарском боју. Раширени су и транспаренти

Другии марш[уреди]

Други Чегарски марш планиран је за недељу 27. мај 2018.


Галерија слика са 1. Чегарског марша[уреди]Спољашње везе[уреди]

Галерија слика са 1. Чегарског марша[уреди]