Шаблон:ИЧ-Припјат

С Википедије, слободне енциклопедије
Панорамска вртешка је један од најпознатијих симбола напуштеног града
Панорамска вртешка је један од најпознатијих симбола напуштеног града

Припјат (укр. Прип'ять, рус. Припять) напуштени је град на северу Украјине, у Кијевској области, близу границе са Белорусијом. Изграђен је у кратком временском периоду паралелно са градњом нуклеарне електране и био је предвиђен као место у коме ће живети запослени у електрани и њихове породице. Град се временом проширивао, а број становника се 1986. попео на скоро 50.000.

Након Чернобиљске катастрофе 1986. град је напуштен, а становништво је евакуисано у друга насеља Кијевске области. Касније је изграђен град Славутич, који је постао нови дом за велики број становника Припјата. Насеља унутар зоне од 30 километара око нуклеарне електране су такође евакуисана, а ова зона је стављена под посебни надзор због тешке контаминације испуштеним радиоактивним материјалом. Почетком 21. века, са гашењем последњих реактора нуклеарне електране, град је потпуно напуштен.

Са репутацијом „савремене некрополе” и „града замрзнутог у времену”, бивши град је постао привлачн туристима као и инспирација за дела популарне културе, нарочито дистопијске филмове и видео-игре. У наредним деценијама зграде ће се без људске интервенције срушити, а бетонске површине ће заменити вегетација.