Пређи на садржај

Шведска краљевска академија наука

С Википедије, слободне енциклопедије
Шведска краљевска академија наука
Главна зграда Шведске краљевске академије у Стокхолму
МотоFör efterkommande
Основана2. јун 1739.
ОснивачКарл фон Лине, Јонас Алстремер, Мартен Тривалд, Стен Карл Билке, Карл Вилхелм Цедерхајлм, Андре Јохан фон Хопкен
Датум оснивања2. јун 1739.
СедиштеСтокхолм, Шведска
Чланови470 чланова
(175 страних)
ПредседникDan Larhamar
Генерални секретарHans Ellegren
Веб-сајтwww.kva.se/en

Шведска краљевска академија наука (швед. Kungliga Vetenskapsakademien) је једна од краљевских академија Шведске. То је независна, невладина научна организација која преузима посебну одговорност за природне науке и математику, али настоји да промовише размену идеја између различитих дисциплина.

Њена улога је:

  • Att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället (да промовише науку и ојачава њен утицај у друштву)

Сваке године академија додјељује Нобелове награде за физику и хемију, Награду Шведске банке за економске науке у знак сећања на Алфреда Нобела, Крафорд награду, Сјоберг награду и неколико других награда.

Историја[уреди | уреди извор]

Академију су 2. јуна 1739. године основали шведски природњак и научник Карл фон Лине, меркантилиста Јонас Алстремер, механички инжењер Мартен Тривалд, државни службеници Стен Карл Билке и Карл Вилхелм Цедерхајлм и државник и аутор Андре Јохан фон Хопкен.[1]

Сврха академије била је фокусирање на практично корисно знање и објављивање на шведском језику како би се широко раширила открића академије. Академија је имала за циљ да се разликује од Краљевског друштва наука у Упсали, које је основано 1719. године и објављивало на латинском језику. Академија је направљена по узору на Краљевско друштво Лондона и Краљевску академију наука у Паризу.

Чланови[уреди | уреди извор]

Академија је изабрала око 1.700 шведских и 1.200 страних чланова од свог оснивања 1739. године. Данас академија има око 470 шведских и 175 страних чланова који су подељени у десет "класа", који представљају десет научних дисциплина:[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „History”. Архивирано из оригинала 27. 11. 2018. г. 
  2. ^ „The members - The Royal Swedish Academy of Sciences”. www.kva.se. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]