Широка Бара

С Википедије, слободне енциклопедије

Широка Бара је барско станиште и уједно приградско насеље Београда, општина Палилула.

Широка Бара је издужена мочвара, смештена у западном делу плавне равнице Панчевачког рита, једног од преосталих неосушених делова у њему. Протеже се око 10 километара дуж леве обале Дунава (отприлике од 1183 до 1192 километра Дунава, одвајајући се од реке на југу), док му ширина варира од 1 до 3 километра.[1] То је мочварно плављено подручје, сачињено од мањих бара и бројних канала. Налази се на надморској висини од 78 метара, а осим са Дунавом као западном границом, повезан је са каналима Врбовски (исток и север) и Велики (југоисток). Села Стари Бановци и Нови Бановци у Срему у покрајини Војводини налазе се одмах преко Дунава, док се београдска приградска насеља Врбовски, Падинска Скела и Ковилово налазе на северу, истоку и југоистоку. На северном делу мочваре налази се истоимено мало насеље. Део је мочваре Бељарице.

Насеље[уреди | уреди извор]

Насеље Широка Бара је заправо поднасеље Врбовски (и као такво Падинска Скела) које се налази у северном, банатском делу општине Палилула (Панчевачки Рит), 22 километра северно од центра Београда. Насеље се налази 5 километара западно од Падинске Скеле и Зрењанинског пута који повезује Београд са градом Зрењанином, у Војводини.

Прво насеље се развило око салаша, спољне њиве, након Првог светског рата.[2] После Другог светског рата постао је локација једне од многих спољних фарми компаније ПКБ, највећег београдског пољопривредног предузећа. Како су салаши постајали модернији, а комунална инфраструктура насеља деценијама запуштена, становништво се исељавало и остало је само десетак насељених кућа почетком 2000-их.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Turističko područje Beograda, "Geokarta". . 2007. ISBN 86-459-0099-8.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  2. ^ „Opština Palilula - leva obala Dunava”. Архивирано из оригинала 03. 03. 2016. г. Приступљено 19. 08. 2023. 
  3. ^ Glas Javnosti