Шпагети сладолед

С Википедије, слободне енциклопедије
Шпагети сладолед
Typeсладолед
Регије или државаНемачка
Део националне кухињенемачка
  Медији: Шпагети сладолед

Шпагети сладолед (нем. Spaghettieis) је немачко јело од сладоледа направљено да личи на шпагете. У посуди, сладолед од ваниле се екструдира кроз модификовану пресу или машину за кромпир, дајући му изглед шпагета. Затим се ставља преко шлага и прелива сосом од јагода (да имитира сос од парадајза) и кокосовим пахуљицама, ренданим бадемима или струготинама беле чоколаде који представљају пармезан. Поред уобичајеног јела са сосом од јагода, могу се наћи и варијације попут сладоледа са црном чоколадом и орасима, симулирајући шпагете карбонару уместо шпагете болоњезе. [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Шпагете је креирао Дарио Фонтанела [de] касних 1960-их у Манхајму у Немачкој. [2] Фонтанела се присећа да је своју иновативну креацију послужио деци која су се расплакала јер су хтела сладолед, а не тањир шпагета. [2] Добио је „Bloomaulorden“, медаљу коју је доделио град Манхајм, 2014. године [3]

Дуги низ година ово јело није било добро познато ван Немачке и могло се наћи само у неким џелатеријама и специјалним сладоледарницама, специјалним догађајима и хотелима и ресторанима широм света. Недавно су почели да се појављују као новитет у више ресторана и привукли су пажњу на друштвеним мрежама. [4]

Припрема[уреди | уреди извор]

Традиционално, сладолед од шпагета се обично састоји од сладоледа од ваниле и шлага, при чему се крема у контакту са хладним сладоледом смрзава и тако развија свој посебан укус. Сладолед се пресује кроз расхлађену пресу, што му даје облик налик на резанце.[5] Цела ствар је украшена сосом од јагода и ренданом белом чоколадом (алтернативно листићима бадема или кокоса). Први је намењен да имитира сос од парадајза који се обично налази у јелима за шпагете, а чоколада да имитира сирни намаз.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Unsere Eiskarte - Eiscafe Allegro”. www.eiscafe-allegro.de (на језику: немачки). Архивирано из оригинала 2018-07-18. г. Приступљено 2017-07-03. 
  2. ^ а б „Auch im Sommer geben sich immer weniger Schleckmäuler die Kugel” (на језику: немачки). Mannheimer Morgen. Архивирано из оригинала 8. 12. 2011. г. Приступљено 1. 7. 2005. 
  3. ^ „Überall Botschafter Mannheims - Mannheimer Morgen” (на језику: немачки). Приступљено 2017-07-03. 
  4. ^ „spaghetti ice cream is the most popular sundae in germany” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 2021-09-28. г. Приступљено 2019-04-06. 
  5. ^ dpa, Von Christine Cornelius. „Durch die Spätzlepresse: Spaghettieis wird 45 - Weltspiegel - Reutlinger General-Anzeiger”. gea.de (на језику: немачки). Приступљено 2023-07-21.