10. СС оклопна дивизија Фрундсберг

Из Википедије, слободне енциклопедије

10. СС оклопна дивизија Фрундсберг је била немачка Вафен СС дивизија током Другог светског рата, која је дејствовала како на Источном тако и на Западном фронту.

Грб дивизије

Првобитни назив дивизије био је Karl der Große (Карло Велики) у употребљаван је једно време током 1943. године али је промењен у Фрундсберг (по команданту ландскнехта из 16. века Георгу фон Фрундсбергу) пошто је исти назив користила и 33. СС дивизија.

Заједно са сестринском 9. СС дивизијом ова дивизија имала је велику улогу у борбама у Нормандији, а посебно током операције Епсом и касније у Холандији у операцији Маркет Гарден.

У августу 2006. године немачки писац и нобеловац Гинтер Грас признао је да је био помоћник нишанџије у тенку у саставу ове дивизије пошто је регрутован у СС као седамнаестогодишњак 1944. године. Ово је изазвало велико изненађење у јавности с обзиром да је Грас увек био велики критичар нацистичког дела немачке прошлости.

Команданти[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Williamson, Gordon; Andrew, Stephen (2004). The Waffen-SS: 6. to 10. Divisions. Osprey Publishing Ltd. ISBN 1-84176-590-2. 

Спољашње везе[уреди]