10. СС оклопна дивизија Фрундсберг

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
10. СС оклопна дивизија Фрундсберг
10th SS Division Logo.svg
ДеоСС трупа

10. СС оклопна дивизија Фрундсберг је била немачка Вафен СС дивизија током Другог светског рата, која је дејствовала како на Источном тако и на Западном фронту. Првобитни назив дивизије био је Karl der Große (Карло Велики) у употребљаван је једно време током 1943. године али је промењен у Фрундсберг (по команданту ландскнехта из 16. века Георгу фон Фрундсбергу) пошто је исти назив користила и 33. СС дивизија.

Заједно са сестринском 9. СС дивизијом ова дивизија имала је велику улогу у борбама у Нормандији, а посебно током операције Епсом и касније у Холандији у операцији Маркет Гарден.

У августу 2006. године немачки писац и нобеловац Гинтер Грас признао је да је био помоћник нишанџије у тенку у саставу ове дивизије пошто је регрутован у СС као седамнаестогодишњак 1944. године. Ово је изазвало велико изненађење у јавности с обзиром да је Грас увек био велики критичар нацистичког дела немачке прошлости.

Команданти[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Williamson, Gordon (2004). The Waffen-SS: 6. to 10. Divisions. Andrew, Stephen. Osprey Publishing Ltd. ISBN 978-1-84176-590-7. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]