Agapanthus

Из Википедије, слободне енциклопедије
Agapanthus
Agapanthus 600pix.jpg
цваст Agapanthus
Таксономија
Царство: Plantae
Одељак: Magnoliophyta
Класа: Liliopsida
Ред: Asparagales
Породица: Agapanthaceae
Род: Agapanthus
L'Hér.
Врсте

Agapanthus africanus
Agapanthus campanulatus
Agapanthus caulescens
Agapanthus coddii
Agapanthus inapertus
Agapanthus praecox

Map-Agapanthaceae.PNG
Ареал распрострањења рода

Agapanthus је род монокотиледоних биљака из фамилије Agapanthaceae, који обухвата 6-10 врста[1][2] јужноафричких вишегодишњих зељастих биљака. Ареал распрострањења рода је од Рта добре наде до планинских венаца јужно од реке Лимпопо[3], а распон надморских висина је 0-2000 m[4]. Поједине врсте су зимзелене, а поједине су листопадне[4]. Цветови су организовани у цимозне цвасти, плаве или беле боје. Плод је чаура, која пуца на три дела. Из семена је могућ развој биљака и у условима гајења, али се особине култивара губе[4].

Agapanthus је у Европу дошао током седамнаестог века захваљујући холандској компанији „Verenigde Oost-Indische Compagnie“, која је од 1652. године имала колонију на Рту добре наде. Функција колоније је била првенствено трговина, али су са робом пристигли и бројни примерци капске флоре[5]. Прва врста агапантуса донета у Европу и описана од стране ботаничара била је зимзелена врста A. africanus 1679. године. Отада је описано још неколико врста, а паралелно је у западној Европи узгојено више стотина хибрида и култивара. Назив рода потиче од грчких речи, и преведен на српски језик значио би цвет љубави.

Класификација рода[уреди]

Род Agapanthus је велики таксономски изазов, те постоји само неколико класификационих ревизија целог рода. Узроци леже у великој варијабилности биљака природних популација, вероватно услед фенотипске пластичности. Zonneveld & Duncan (2003)[1] препознају само 6 врста овог рода (A. africanus, A. campanulatus, A. caulescens, A. coddii, A. inapertus, A. praecox), док су 4 које је Leighton [2] препознала као засебне врсте (A. comptonii, A. dyeri, A. nutans, A. walshii) у њиховом раду добиле инфраспецијски статус. И Leighton је сматрала вероватнијим сценарио са мање врста, које су варијабилније[4].

Као добар таксономски маркер за раздвајање секција у оквиру рода показала се боја полена (розе или жуте боје). Род је подељен у две секције[1]:

Sectio Lilacinipollini
Agapanthus campanulatus
Agapanthus caulescens
Agapanthus coddii
Sectio Ochraceipollini
Agapanthus africanus
Agapanthus inapertus
Agapanthus praecox

Исцрпан кључ за детерминацију врста дат је у ревијској Snoeijer-овој монографији[4].

Литература[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Zonneveld, B. J. M. & Duncan, G. D. (2003). Taxonomic implications of genome size and pollen colour and vitality for species of Agapanthus L'Heritier (Agapanthaceae). Plant Syst. Evol. 241: 115-123.
  2. 2,0 2,1 Leighton, F. M. (1965). The Genus Agapanthus L'Heritier. J. South African Botany, supplementary volume IV.
  3. Duncan, G.D. (1998). Grow Agapanthus. Kirstenbosch Gardening Series. National Botanical Institute, Cape Town.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Snoeijer, W. 2004. Agapanthus : a revision of the genus. Timber Press: Portland. ISBN 0-88192-631-0
  5. “van” Dijk, H. 2004. Agapanthus for Gardeners. Timber Press. ISBN 0-88192-656-6

Спољашње везе[уреди]