Agapanthus

С Википедије, слободне енциклопедије

Agapanthus
цваст Agapanthus
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Agapanthus

L'Hér.
врсте

Agapanthus africanus
Agapanthus campanulatus
Agapanthus caulescens
Agapanthus coddii
Agapanthus inapertus
Agapanthus praecox

Ареал распрострањења рода

Agapanthus је род монокотиледоних биљака из фамилије Agapanthaceae, који обухвата 6-10 врста[1][2] јужноафричких вишегодишњих зељастих биљака. Ареал распрострањења рода је од Рта добре наде до планинских венаца јужно од реке Лимпопо[3], а распон надморских висина је 0-2000 m[4]. Поједине врсте су зимзелене, а поједине су листопадне[4]. Цветови су организовани у цимозне цвасти, плаве или беле боје. Плод је чаура, која пуца на три дела. Из семена је могућ развој биљака и у условима гајења, али се особине култивара губе[4].

Agapanthus је у Европу дошао током седамнаестог века захваљујући холандској компанији „Verenigde Oost-Indische Compagnie“, која је од 1652. године имала колонију на Рту добре наде. Функција колоније је била првенствено трговина, али су са робом пристигли и бројни примерци капске флоре[5]. Прва врста агапантуса донета у Европу и описана од стране ботаничара била је зимзелена врста A. africanus 1679. године. Отада је описано још неколико врста, а паралелно је у западној Европи узгојено више стотина хибрида и култивара. Назив рода потиче од грчких речи, и преведен на српски језик значио би цвет љубави.

Класификација рода[уреди | уреди извор]

Род Agapanthus је велики таксономски изазов, те постоји само неколико класификационих ревизија целог рода. Узроци леже у великој варијабилности биљака природних популација, вероватно услед фенотипске пластичности. Zonneveld & Duncan (2003)[1] препознају само 6 врста овог рода (A. africanus, A. campanulatus, A. caulescens, A. coddii, A. inapertus, A. praecox), док су 4 које је Leighton [2] препознала као засебне врсте (A. comptonii, A. dyeri, A. nutans, A. walshii) у њиховом раду добиле инфраспецијски статус. И Leighton је сматрала вероватнијим сценарио са мање врста, које су варијабилније[4].

Као добар таксономски маркер за раздвајање секција у оквиру рода показала се боја полена (розе или жуте боје). Род је подељен у две секције[1]:

Sectio Lilacinipollini
Agapanthus campanulatus
Agapanthus caulescens
Agapanthus coddii
Sectio Ochraceipollini
Agapanthus africanus
Agapanthus inapertus
Agapanthus praecox

Исцрпан кључ за детерминацију врста дат је у ревијској Snoeijer-овој монографији[4].

Литература[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Zonneveld, B. J. M. & Duncan, G. D. (2003). Taxonomic implications of genome size and pollen colour and vitality for species of Agapanthus L'Heritier (Agapanthaceae). Plant Syst. Evol. 241: 115-123.
  2. ^ а б Leighton, F. M. (1965). The Genus Agapanthus L'Heritier. J. South African Botany, supplementary volume IV.
  3. ^ Duncan, G.D. (1998). Grow Agapanthus. Kirstenbosch Gardening Series. National Botanical Institute, Cape Town.
  4. ^ а б в г д Snoeijer, W. 2004. Agapanthus : a revision of the genus. Timber Press: Portland. ISBN 978-0-88192-631-6
  5. ^ “van” Dijk, H. 2004. Agapanthus for Gardeners. Timber Press. ISBN 978-0-88192-656-9

Спољашње везе[уреди | уреди извор]