Alan Votson

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Alan Votson
Alanwatson.jpg
svetski poznati profesor uporednog prava
Датум рођења 1933.
Место рођења Edinburg
 Ujedinjeno Kraljevstvo

Dr Alan Votson (engl. Alan Watson) je škotski civilista, romanista, komparativista i pravni istoričar. Rođen je u (Hamiltonu, Škotska, 1933.) a prva pravnička znanja stekao je na Univerzitetu u Glazgovu. Akademsku karijeru predavača započeo je u Oksfordu, gde je i doktorirao 1960. godine pod mentorstvom romaniste Dejvida Douba (engl. David Daube). Još nekoliko godina je bio profesor na Oksfordu, a potom se vratio u Glazgov kao profesor civilnog prava, da bi nakon toga više od decenije vodio Katedru za civilno pravo na Univerzitetu u Edinburgu. Godine 1980. prelazi na Univerzitet u Pensilvaniji, a univerzitetsku karijeru u SAD nastavlja na Univerzitetu u Džordžiji (engl. University of Athens, Georgia), gde i sada predaje.

Votson je napisao više od četrdeset knjiga, a svojim životnim delom smatra prevod celokupnih Justinijanovih Digesta na engleski jezik. Svetskoj javnosti je poznat i kao tvorac nove teorije o razvoju prava putem pravnih pozajmica, koja je objavljena u delu Legal Transplants - An Approach to Comparative Law.

Prilikom boravka na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu aprila 2005. godine, Pravni fakultet doneo je Odluku o osnivanju Fondacije Alan Votson. Tokom posete Beogradu 2004. godine dodeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Beogradu. Alan Watson Foundation preko Katedre za pravnu istoriju i pod predsedništvom prof. dr Sime Avramovića, jednom godišnje raspisuje konkurs sa temom “Legal Transplants and …”, pri čemu svaki put studenti dobijaju novi zadatak kroz koji se preispituje Votsonova teorija o pravnim pozajmicama. Nagrade se dodeljuju 27. januara svake godine, na Savindan.

Spoljašnje veze[уреди]