Aleksandar Obradović (književnik)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Aleksandar Obradović
Датум рођења12. januar 1956.
Место рођењаSarajevo
FNRJ

Aleksandar Obradović (12. januar 1956., Sarajevo, FNRJ) je jugoslovenski književnik i slikar.

Biografija[уреди]

Nakon studija žurnalistike i filozofije i dvogodišnje saradnje u dnevnim novinama "Oslobođenje", radio je kao urednik redakcije za kulturu programa "Sarajevo 202", Radio Televizije Sarajevo, gde je, istovremeno se baveći publicistikom i novinarstvom, ostao do početka rata u Bosni. U tom periodu završio je post-diplomski studij Estetike na Filozofskom fakultetu u Beogradu, objavio brojne kratke priče, eseje i stihove i učestvovao u realizaciji nekoliko predstava na binama sarajevskih teatara.

Napustivši ratom zahvaćenu zemlju, nastanio se 1992. u Frankfurtu na Majni, gde je obavljao različite poslove - kao kuhar, izbacivač u klubovima i telohranitelj. Nakon kraće saradnje u dnevnim novinama dijaspore "Vesti", preuzima mesto glavnog i odgovornog urednika nedeljnog časopisa "Spona". Ubrzo potom, objavio je svoj prvi roman "Na čijoj je strani Valter", autobiografsku pripovest o iskustvu rata u svojoj domovini. Sledi roman "Ikarov san", čiji sadržaj čine dve simultane priče - jedna izbjeglička u tuđini i jedna ratna u Sarajevu. Na osnovu literarnog stvaralaštva primljen je u članstvo Udruženja književnika Srbije. Pisac nastavlja svoj novinarski rad kao urednik inostranog izdanja beogradskog dnevnog lista "Ekspres Politika" i ujedno izlaže svoje slike, uglavnom akvarele, nastale u periodu njegovog boravka u Nemačkoj. Za svoj literarni opus dobija tri Zlatna i jedan Srebreni "Orfej", Udruženja pisaca 7 iz Frankfurta (Podružnica Udruženja književnika Srbije) i Posebnu nagradu za književnost "Dečjih novina" iz Gornjeg Milanovca. Krajem 1999-te uvršten je u Antologiju savremenih bosansko-hercegovačkih pisaca pod nazivom "Evakuacija" i u izdanju "Feral Tribune" iz Splita. Ova Antologija je objavljena i u izdanju austrijskog izdavača "Drava Verlag", a pod nazivom "Das Kind, Die Frau, Der Soldat, Die Stadt" (Dete, Žena, Vojnik, Grad).

Krajem 2002. seli se za Minhen i ponovo počinje da radi u svom prvobitnom mediju, kao urednik Balkanske redakcije Radio programa "Lora" i istovremeno, kao organizator kulturnih manifestacija u okviru udruženja "Jugoslovensko-nemačkog prijateljstva". Tu objavljuje zbirku poezije "U tuđem žardinu" i roman na nemačkom jeziku "Im Schatten des Regenbogens". Slijedi teoretska studija iz oblasti estetike likovne umjetnosti -"Oslobođenje forme i likovni formalizam". Na osnovu uspeha ostvarenog izlaganjem akvarela i slika u ulju, na četiri samostalne i jednoj zajedničkoj izložbi, biva uvršten i u internacionalni katalog umetnika Akademije nacija, pod nazivom "Hände schaffen Heimat" (Ruke stvaraju domovinu).

Nakon 2000.-te, Obradović se kao autor bavi i snimanjem dokumentarnih filmova i reportaža, u okviru produkcijske firme "Preview Production" i između ostalog, učestvuje u realizaciji prvih epizoda serije "Die Ludolfs", Pro7 reportaže "Die Gangs von Frankfurt" (Bande Frankfurta) i BR reportaže "Mit Alah im Kampf um Öl" (Sa Alahom u borbu za naftu).

Sa istekom prve decenije novog milenija, a nakon pune četiri godine pisanja, autor objavljuje poslednju knjigu antiratne trilogije pod nazivom "O Bogu i klikerima". On u njoj podiže optužbu protiv ratnog zločina, protiv svakog zločina na nivo kolektivne savjesti i prisiljava nas na vlastito promišljanje o porijeklu i uzusima zla. Svojim romanom navodi nas na iskorak iz samodovoljnosti toplog i sigurnog kućišta, opominjući nas na egzistenciju mračne strane svakidašnjice i na istoriju koja se, bez da se koristimo stečenim iskustvom, neminovno ponavlja.

Kratke priče i stihovi iz piščevog Bloga, posvećenog onom predratnom Sarajevu, čije slike brižno čuva u svom nasušnom prtljagu vječnog putnika i pravcem kojeg nikada nije rušio mostove, našli su mjesto u njegovoj sedmoj knjizi „U potrazi za izgubljenim gradom“, koja je objavljena u ljeto 2016. godine.

Sa kratkim pričama, objavljenim krajem 2017. kao logičan nastavak prethodne knjige, on osmišljava i gradi sasvim novi ishod svojoj “Nedovršenoj bajci”, onoj sarajevskoj, te tako otvara virtualnu i prema vlastitoj viziji konstruisanu prošlost, kako uostalom i priliči bajkama. Samo godinu dana kasnije pojavljuje se i poslednja knjiga "Sarajevske trilogije", simbolično nazvana "Pod staklenim zvonom", pri čemu autor aludira na bezbrižna vremena odrastanja u jugoslovenskom okruženju. I u ovoj knjizi on ostaje veran svom pomalo nostalgičnom i poetskom kazivanju prošlosti.

Dela[уреди]

 • Na čijoj je strani Valter, 1995.
 • Ikarov san, 1996.
 • Im Schatten des Regenbogens, 2004.
 • U tuđem žardinu, 2004.
 • Oslobođenje forme i likovni formalizam, 2006.
 • O Bogu i klikerima, 2010.
 • Von Gott und Murmeln, 2012.
 • U potrazi za izgubljenim gradom, 2016.
 • Nedovršena bajka, 2017.
 • Pod staklenim zvonom, 2018.

Izložbe[уреди]

 • Izložba slika, Umjetnička kolonija Počitelj, 15.05.1979
 • Crteži, Klub KUD Sloga, Sarajevo, 14.04.1990
 • Akvareli i crteži, Galerija „D.K.“, Friedrichshafen, 04.-26.04.1998
 • Akvareli, Galerija ArtNova, Frankfurt na Majni, 12.10.1996
 • Begegnung im Zeichnen der Kunst (Susret u znaku umetnosti), Galerija Kunstarkaden, München, 10.11.2003
 • Bild und Klang (Slika i zvuk), Izložbeni prostor Dritte Dimension, München, 22.10.2011
 • Traumwelten (Svetovi snova), Izložbeni prostor Generalnog konzulata Republike Srbije, München, 12.05.2012
 • Mondes de rêve (Svetovi snova), Centre culturel de Serbie, Paris, 25.06.2012
 • Vernissage & Buchlesung, Bürgerhaus Ronneburg, Frankfurt am Main, 22.09.2012

Spoljašnje veze[уреди]