Araucaria excelsa

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Araucaria excelsa
Araucaria heterophylla
Norfolk Island Pine
Norfolk-Island-Pines.jpg
Araucaria excelsa на Острву Норфок
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Pinophyta
Класа: Pinopsida
Ред: Pinales
Породица: Araucariaceae
Род: Araucaria
Врста: A. heterophylla
Биномна номенклатура
Araucaria heterophylla
(Salisb.) Franco

Araucaria excelsa или Araucaria heterophylla (енгл. Norfolk Island Pine) је дугогодишњи зимзелени четинар из породице Araucariaceae. Препознатљив је и као собна јела или Араукарија. Иако потиче са Острва Норфока, Araucaria excelsa распрострањена је широм света. У природном станишту може да нарасте и преко 70 m, док се у собним условима развија до 150 cm. Због своје сличности са јелом, користи се и као новогодишње украсно дрво.

Опис биљке[уреди]

Изглед лишћа старијег Araucaria excelsa.
Сиво-црно стабло Araucaria excelsa.

Araucaria excelsa потиче са јужнопацифичких острва, где је откривена 1793. године. Веома је слична сродној чилеанској Araucaria araucana. У зависности где се узгаја може да достигне висину од 50 cm до 70 m. Највише јој прија умерена континентална клима од -5 °C до 21 °C, али успева да опстаје и у краткорочним врућинама и хладноћама. У првим годинама раста Araucaria excelsa карактерише симетрично распоређене гране са тамнозеленим игличасти лишћем. У каснијим годинама, симетричност се губи. Биљка је без мириса и не цвета. У првим годинама живота осетљива је на беле и зелене ваши. Превисока температура доводи до опадања иглица. Лоше земљиште може да проузрокује мањи раст и блеђу боју.

Значај[уреди]

Поред улепшавање отворених површина, Araucaria excelsa се користи и као собна биљка, а понекад и као замена за новогодишњу јелку. Уколико се користе као јелка, препоручује се да се на њој не стављају украси који дају топлоту (сијалице, лампице, свећице...) јер може доћи до опадања иглица

Литература[уреди]

  • Нега собног цвећа; Давид Лонгман,

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]