Норфолска араукарија

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Araucaria excelsa)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Araucaria excelsa
Araucaria heterophylla
Norfolk-Island-Pines.jpg
Araucaria excelsa на Острву Норфок
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
A. heterophylla
Биномијално име
Araucaria heterophylla
(Salisb.) Franco
Синоними
  • Araucaria excelsa var. glauca Carrière
  • Eutacta excelsa var. aurea-variegata Carrière
  • Eutacta excelsa var. glauca (Carrière) Carrière
  • Eutacta excelsa var. monstrosa Carrière
  • Eutacta excelsa var. variegata-alba Carrière
  • Eutassa heterophylla Salisb.

Норфолска араукарија,[2] собна јела или араукарија (лат. Araucaria excelsa, Araucaria heterophylla, енгл. Norfolk Island Pine) је дугогодишњи зимзелени четинар из породице араукарије (Araucariaceae). Иако потиче са Острва Норфока, распрострањена је широм света. У природном станишту може да нарасте и преко 70 m, док се у собним условима развија до 150 cm. Због своје сличности са јелом, користи се и као новогодишње украсно дрво.

Опис биљке[уреди]

Изглед лишћа старијег Araucaria excelsa.
Сиво-црно стабло Araucaria excelsa.

Araucaria excelsa потиче са јужнопацифичких острва, где је откривена 1793. године. Веома је слична сродној чилеанској Araucaria araucana. У зависности где се узгаја може да достигне висину од 50 cm до 70 m. Највише јој прија умерена континентална клима од -5 °C до 21 °C, али успева да опстаје и у краткорочним врућинама и хладноћама. У првим годинама раста Araucaria excelsa карактерише симетрично распоређене гране са тамнозеленим игличасти лишћем. У каснијим годинама, симетричност се губи. Биљка је без мириса и не цвета. У првим годинама живота осетљива је на беле и зелене ваши. Превисока температура доводи до опадања иглица. Лоше земљиште може да проузрокује мањи раст и блеђу боју.

Значај[уреди]

Поред улепшавање отворених површина, Araucaria excelsa се користи и као собна биљка, а понекад и као замена за новогодишњу јелку. Уколико се користе као јелка, препоручује се да се на њој не стављају украси који дају топлоту (сијалице, лампице, свећице...) јер може доћи до опадања иглица.

Референце[уреди]

  1. ^ Thomas, P. (2011). Araucaria heterophylla. The IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2011: e.T30497A9548582. doi:10.2305/IUCN.UK.2011-2.RLTS.T30497A9548582.en. Приступљено 9. 1. 2018. 
  2. ^ „Дрво или живот сам” (PDF). стр. 7. 

Литература[уреди]

  • Нега собног цвећа; Давид Лонгман,

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]